Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Καλοκαιρινά λαδερά

  No comments    
categories: 

Όταν η παράδοση φλερτάρει την πράσινη κουζίνα, το αποτέλεσμα είναι χορταστικό, οικείο και απολαυστικό.Τα αγαπημένα μας 
λαδερά του καλοκαιριού το μόνο που ζητούν είναι λίγο ψωμί και λίγη φέτα...


Ανάμεικτα λαχανικά λαδερά

Υλικά 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
700 γρ. ανάμεικτα λαχανικά φρέσκα 
(κολοκυθάκια, καρότα, πατάτες, μελιτζάνες)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένα ντοματάκια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση 
Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα λαχανικά και τον άνηθο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 7’. Προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε.

Όταν μισοβράσουν μετά από 20’, προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε το φαγητό περίπου 20’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.


Μελιτζάνες ιμάμ

Υλικά 
7-8 μέτριες μελιτζάνες (1 1/2 κιλό)
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις χαράζουμε στο κάτω μέρος, χωρίς να τις κόψουμε στα δύο. 
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν, τις βγάζουμε και τις στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι μας σε δυνατή φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο καλά.
Κατόπιν ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. 
Στο τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 λεπτά. 
Στη συνέχεια απλώνουμε τη σάλτσα αυτή επάνω στις μελιτζάνες.
Βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Στο τέλος του ψησίματος πρέπει να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους.


Φασολάκια κοκκινιστά με λιαστή ντομάτα

Υλικά 
 1 κιλό φασολάκια πλατιά
 ώριμες,σφιχτές ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ντομάτα πολτός 
2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. καλαθάκι Λήμνου ή φέτα πικάντικη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι λίγο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση 
Ζεματίζετε τα φασολάκια για 2΄-3΄σε καυτό αλατισμένο νερό. Αφαιρείτε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τις φρέσκες ντομάτες, την ντομάτα πολτό, αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, και τα φασολάκια.
Προσθέτετε το μαϊντανό και τη ζάχαρη. Φροντίζετε το νερό να μισοσκεπάζει τα φασολάκια. Σιγοβράζετε για 50΄περίπου. Αλατοπιπερώνετε το φαγητό πριν το τέλος του μαγειρέματος και προσθέτετε την τελευταία στιγμή τις λιαστές ντομάτες και το τυρί.


Μπριάμ 

Υλικά 
500 γρ.
μελιτζάνες
καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
500 γρ.
πατάτες
καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
500 γρ.
κολοκυθάκια
καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
κρεμμύδια 
κομμένα σε ροδέλες
ώριμες ντομάτες 
μεγάλες,τριμμένες
μαϊντανός άφθονος, ψιλοκομμένος
2 σκελίδες 
σκόρδο 
ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού 
ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού 
νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού 
ζάχαρη
 (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι,λίγο κίμινο
Εκτέλεση 
Αφήνετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, αφού τις αλατίσετε για να ξεπικρίσουν. Τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε καλά. 
Ζεσταίνετε μια ποσότητα ελαιόλαδου σε φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά με την εξής σειρά: πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και τέλος τις μελιτζάνες. Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα.
Ανακατεύετε σε μπολ τις ντομάτες με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι,κίμινο,ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι. Στρώνετε σε ταψί τα σοταρισμένα λαχανικά και τα περιχύνετε με το μείγμα της ντομάτας.
Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα. 
Αφαιρείτε κατόπιν το αλουμινόχαρτο, ανακατεύετε προσεκτικά τα λαχανικά και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε το μπριάμ χλιαρό και το συνοδεύετε με φέτα (προαιρετικά).


Ντομάτες γεμιστές, οι κλασικές

Υλικά 
12 
ντομάτες 
ώριμες καισφιχτές 
2 κρεμμύδια ξερά,ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
12 κουταλιές της σούπας ρύζι για γεμιστά
1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 πατάτες χοντροκομμένες
δυόσμο αρκετό
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση 
Κόβετε μια ροδέλα από τη μεριά με το κοτσάνι (σαν καπάκι) από τις ντομάτες και με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουτάλι αδειάζεται τη σάρκα τους σε ένα μπολ.
Ζεσταίνετε στο τηγάνι τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 6’-7’ μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνετε τη σάρκα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη, το ρύζι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε για 2’-3’ σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζετε απ' τη φωτιά, προσθέτετε στο μείγμα του ρυζιού το δυόσμο και ξανανακατεύετε.
Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα του ρυζιού (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί με το ψήσιμο) και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. 
Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά και αν θέλετε με ελάχιστη ζάχαρη. Συμπληρώνετε τα κενά με πατάτες, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε τα γεμιστά στους 180 °C για 1 ώρα.


Φασολάκια κοκκινιστά με πατάτες

                                                                         Υλικά 
1 κιλό φασολάκια φρέσκα
κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε στίκς 
ντομάτες μεγάλες, ώριμες, σφιχτές 
(ή 350 γρ. ντοματάκι κονσέρβας)
πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη

Εκτέλεση 
Καθαρίζετε τα φασολάκια αφαιρώντας τις ίνες τους, τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Αφαιρείτε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πατάτες. Ρίχνετε τα φασολάκια και τα σοτάρετε κι αυτά μια δόση να πάρουν λαδάκι από παντού. Προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα και τον ντοματοπελτέ αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Προσθέτετε τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Ρίχνετε άλλο ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό σχεδόν με το λάδι του, ελέγχοντας κατά τη διάρκεια μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη. 
Σερβίρετε τα φασολάκια, αφού τα αφήσετε λίγο εκτός φωτιάς, σκέτα ή μαζί με φέτα.

πηγη:icookgreek.com/και λίγες προσωπικές πινελιές














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου