Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Γύθειο:Με άρωμα παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο τουριστικά


Πανέμορφο, γραφικό σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Σπάρτη, το Γύθειο δεσπόζει στη νότια Πελοπόννησο. Πρωτεύουσα της Μάνης, το Γύθειο με το λιμάνι του, αποτελεί θαλάσσιο κόμβο της Λακωνίας.

Χτισμένο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, στο Λακωνικό κόλπο στην πλαγιά του αρχαίου «Λαρυσίου όρους», που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους «Ακούμαρος», με τα σπίτια και όλα τα κτίσματα να «κρέμονται» προς την θάλασσα, ενώ στο λιμάνι και γύρω από αυτό κινείται όλη η δραστηριότητα της πόλης.

Περαντζάδα στην προκυμαία
Η πόλη με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά της σπίτια έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το Γύθειο ιδρύθηκε από τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή ως δείγμα συμφιλίωσής τους.

Γύθειο

Με φόντο τη θάλασσα στην προκυμαία του Γυθείου θα ξεχαστείτε βολτάροντας και δοκιμάζοντας γεύσεις στις ταβέρνες και τα ουζερί του και πίνοντας καφέ ή ποτό στα καφέ-μπαρ που εκτείνονται στον παραλιακό δρόμο και στις πλατείες . Σε περιόδους αιχμής θα δυσκολευτείτε λίγο στο πάρκινγκ, ειδικά τις ώρες που μαζί σας θα βολτάρουν κι όλοι οι υπόλοιποι, αλλά αυτό ίσως σας δώσει και την ευκαιρία να εξερευνήσετε την περιοχή, οδηγώντας στα δρομάκια της. Αν βρεθείτε στο Γύθειο στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού, θα πετύχετε και ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Λακωνίας.

Η Κρανάη
Κατευθυνόμενοι στη νότια άκρη της πόλης, θα συναντήσετε ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με το Γύθειο και μπορείτε εύκολα να το επισκεφτείτε, στο οποίο βρίσκεται και ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, όπου λειτουργεί Ιστορικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα. 


Κρανάη ή Μαραθονήσι

Η μυθολογία θέλει να διανυχτερεύουν εδώ ο Πάρις με την Ωραία Ελένη πριν το ταξίδι για την Τροία. Λέγεται μάλιστα ότι ο Πάρις ξέχασε το κράνος του γι΄ αυτό και δόθηκε στο νησάκι το όνομα Κρανάη.

Γνωρίζοντας την γύρω περιοχή
Κάντε μια εκδρομή στα Σπήλαια του Διρού με τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οδηγήστε ως την ατμοσφαιρική και πλακόστρωτη Αρεόπολη η οποία απέχει 28 χιλιόμετρα από το Γύθειο, 


Αρεόπολη

επισκεφτείτε την καστροπολιτεία του Μυστρά (48 χιλιόμετρα από το Γύθειο), γνωρίστε το ερειπωμένο κάστρο του Πασσαβά που σηματοδοτούσε για αιώνες τα σύνορα της Μάνης, δείτε τα πυργόσπιτα στον Κότρωνα, θαυμάστε τη θέα από το Φλομοχώρι και ανακαλύψτε τις υπέροχες καταπράσινες διαδρομές της περιοχής που υπόσχονται να γεμίσουν τη μνήμη της φωτογραφικής σας μηχανής.

Τα μακροβούτια και οι καρέτα-καρέτα 
Αν βρεθείτε στο Γύθειο, δεν είναι δυνατόν να απαρνηθείτε μερικές βουτιές στις γύρω παραλίες.


Σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το Γύθειο, βρίσκεται η παραλία του Μαυροβουνίου. 
Αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ιδανική για κάθε ηλικία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν οργανωμένα σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ σε κάποια άλλα σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και την ανεμπόδιστη θέα. 

Παραλία του Μαυροβουνίου

Βραβευμένη, κάθε χρόνο, με 2 γαλάζιες σημαίες, θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου ενώ οι «άγριοι» μεσημεριανοί άνεμοι του Λακωνικού κόλπου είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του wind-surfing. 
Για τους φίλους που προτιμούν το surfing, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδων καθώς και παράδοση μαθημάτων για αρχάριους.
Η αμμουδερή παραλία απλώνεται σε μήκος πέντε περίπου χιλιομέτρων. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη. Θα βρείτε καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες.

Το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος 

Σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου από το Γύθειο βρίσκεται η παραλία Σελινίτσα και μετά η παραλία Γλυφάδας γνωστή για το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος που έχει προσαράξει.Το ναυάγιο του πλοίου Δημήτριος αποτελεί ένα από τα πλέον επιβλητικά αξιοθέατα της περιοχής του Γυθείου. Το εγκαταλελειμμένο σκαρί βρίσκεται εκεί από τον Δεκέμβριο του 1981. 

Παραλία της Αγίας Βαρβάρας

Πιο έξω συνεχίζοντας από το Μαυροβούνι θα συναντήσετε το Βαθύ με το παγωμένο ποταμάκι του που εκβάλλει στη θάλασσα, ενώ και η παραλία της Αγίας Βαρβάρας λίγο πριν τον Κότρωνα φημίζεται για τα νερά της.
Στην παραλία του Μαυροβουνίου καθώς και στην κεντρική παραλία του Ευρώτα, στο Βαθύ, στη Σελινίτσα και το Βαλτάκι, κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα δημιουργούν περίπου 200 φωλιές. Για την αποτελεσματική προστασία των 30-35 φωλιών της παραλίας του Μαυροβουνίου και της μεσογειακής φώκιας, έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ». Οι εθελοντές μεταφέρουν τις φωλιές, που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία, ενώ παράλληλα διοργανώνονται προβολές με διαφάνειες για την ενημέρωση των επισκεπτών.


πηγη:moriasnow.gr/clickatlife.gr/urbanenigmas.blogspot.com/web-greece.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου