Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Το Κριθαρότο βήμα βήμα

  No comments    
categories: 

Το κριθαρότο είναι η παρασκευή συνταγής που γίνεται με το παραδοσιακό ζυμαρικό κριθαράκι, μανέστρα ή μιρμιτζέλι.
Η τεχνική του κριθαρότο όμως, βασίζεται στο παραδοσιακό ιταλικό ριζότο, με συγκεκριμένη αναλογία νερού (ζωμού).
Ελληνικό κριθαράκι: Το βασικό συστατικό

Το ελληνικό ζυμαρικό κριθαράκι, θα το συναντήσετε σε πάρα πολλές συνταγές σε όλη την Ελλάδα. Κυρίως το χρησιμοποιούμε παραδοσιακά στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στα Επτάνησα.
Μαγειρεύεται με κρέας, με αρνί, με κατσίκι, με μοσχάρι, με κοτόπουλο, με ψάρι ή θαλασσινά αλλά και με πολλά λαχανικά κυρίως στις κυκλάδες και αναφέρεται σαν μανέστρα ή μιρμιτζέλι.
Μανέστρα είναι το όνομα που δίνουν οι νησιώτες στα φαγητά που φτιάχνονται με το παραδοσιακό αυτό χειροποίητο ζυμαρικό το οποίο γίνεται με αλεύρι, νερό και λίγο ελαιόλαδο στο πλάσιμο.

Ωστόσο, το κριθαρότο είναι τεχνικά μια διαφορετική ιστορία. Όπως το ριζότο, απαιτεί έναν ζωμό, μία λιπαρή ουσία όπως το βούτυρο για να χυλώσει και κάποιο τυρί τριμμένο για να κρεμώσει.

Κριθαρότο με τυρί και κρεμώδη υφή.



Πώς φτιάχνουμε κριθαρότο βήμα βήμα
Το κριθαρότο χρειάζεται γύρω στα 17′ να ετοιμαστεί.
Τα στάδια για ένα απλό εύκολο και πολύ νόστιμο κριθαρότο με λίγα και απλά υλικά είναι τα εξής:

Βήμα 1
Στην αρχή χρειαζόμαστε ελαιόλαδο ή βούτυρο ή μείξη και των δυο και λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και αφήνουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
Προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί και να βγάλει τα αρώματα του για 1,5 με 2΄.

Βήμα 2: Προσθήκη ζωμού
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά (δηλαδή το ζεστό ζωμό). Κάθε φορά που το κριθαράκι πίνει τα υγρά του προσθέτουμε επιπλέον, ζεστό πάντα ζωμό, ανακατεύοντάς το. 
Συνήθως η αναλογία νερού/ζωμού είναι 1:3 δηλαδή 1 φλιτζάνι κριθαράκι χρειάζεται 3 φλιτζάνια ζεστό ζωμό. Όλα όμως εξαρτώνται από την ένταση της φωτιάς καθώς και την ποιότητα του ζυμαρικού. 
Όπως και με το ριζότο έτσι και με το κριθαράκι με την ίδια τεχνική, τη σταδιακή προσθήκη των υγρών και ανακατεύοντας, αναγκάζουμε το ζυμαρικό να αποβάλει το άμυλο του μέσα στο τηγάνι και έτσι να δημιουργηθεί ένα κριθαρότο με κρεμώδη υφή.

Βήμα 3: Το κλείσιμο
Στο στάδιο που το κριθαράκι έχει ρουφήξει το ζωμό που του αναλογεί και η υφή του είναι αλ ντέντε, (κρατάει δηλαδή λίγο το ζυμαρικό στην καρδιά του), είναι η ώρα να ολοκληρώσετε τη διαδικασία για το πιο ωραίο απλό και πεντανόστιμο κριθαρότο. 
Ρίξτε μέσα 1 κομμάτι κρύο βούτυρο (περί τα 20 γραµ. για 1 φλ. κριθαράκι), λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίστε με 1/4 φλ. σκληρό τριμμένο τυρί πεκορίνο, παρμεζάνα ή ένα εξαιρετικό λαδοτύρι Νάξου! 
Στάξτε λίγο ζεστό ζωμό, σβήστε τη φωτιά και ανακατέψτε για ενάμισι λεπτό πάνω στο ζεστή και σβησμένη εστία, με ξύλινο κουτάλι πάντα με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω. 
Το κριθαρότο σας θα βγει τέλειο με μια σάλτσα κρεμώδη και παχιά που το κάνει ακαταμάχητο. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο και κάποιο βότανο της αρεσκείας σας να τα προσθέσετε στο τέλος.

Βήμα 4: Σερβίρισμα
Σερβίρετε το κριθαρότο σας αμέσως χωρίς καθυστέρηση και απολαύστε το όσο ακόμα είναι ζεστό και κρεμώδες.

Κριθαρότο μπορείτε να φτιάξετε και να προσθέσετε ό,τι υλικό σας αρέσει όπως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά ή ακόμα και σκέτο με τυρί όπως αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω.

Κριθαρότο με κοτόπουλο


Υλικά
5 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
4 ασπρομανίταρα μεγάλα 
κομμένα σε φέτες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
350 γραμ. κριθαράκι χονδρό
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός κότας (ζεστός)
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο 
(μαγειρεμένο και ψιλοκομένο)
λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο παλαιωμένο λαδοτύρι Νάξου 
(ή τριμμένο τυρί)

Εκτέλεση
Για το κριθαρότο με κοτόπουλο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να βγάλει το γήινο άρωμά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.

Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον. Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente .

Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε τριμμένο τυρί. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

πηγη:argiro.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου