Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Μαρουλοσαλάτα από την καλλιέργεια σας


Οι σαλάτες είναι μια ιδανική επιλογή για μια καθημερινή ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.Σας εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να σας προκαλεί αίσθημα βάρους.
Η μαρουλοσαλάτα είναι σαλάτα της ελληνικής κουζίνας με ψιλοκομμένο μαρούλι κρεμμυδάκια, λαδόξυδο ή λαδολέμονο, αλάτι και άνηθο. 
Η σαλά­τα αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, καθώς και σε αντιοξει­δωτικά συστατικά, τόσο από τα λαχανικά όσο και από το λαδολέμονο.
Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα ήταν να καλλιεργούσατε μόνοι σας στο μπαλκόνι σας τα υλικά της σαλάτας σας!


Μαρούλι
Είναι το πιο αγαπημένο φυλλώδες λαχανικό που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας και μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας ή τη βεράντα μας.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, δίνει γρήγορα παραγωγή και γι’ αυτό αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για αρχάριους κηπουρούς που δεν έχουν εμπειρία από καλλιέργεια φυτών. 
Ακόμη και για μικρά παιδιά, το μαρούλι είναι κατάλληλο φυτό για να ξεκινήσουν την κηπουρική, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο αποτυχίας.

Ποια ποικιλία μαρουλιού είναι κατάλληλη για να φυτέψω στη γλάστρα
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε να φυτέψουμε σε γλάστρα μας ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
Το πιο δημοφιλές μαρούλι στην ελληνική αγορά, το κλασικό ρομάνα με τα όρθια σκουροπράσινα φύλλα. Επίσης, υπάρχει η ποικιλία «σαλάτα» ή το γαλλικό μαρούλι, όπως λέγεται, με τα τρυφερά χαλαρά φύλλα που δεν σχηματίζει κεφαλή. Επιπλέον, οι πράσινες και κόκκινες λόλες με το σγουρό θυσανώδες φύλλωμα είναι από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες μαρουλιού, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και των καλλιεργητών έχουν και τα κατσαρά κεφαλωτά μαρούλια iceberg με τα τραγανά φύλλα που σχηματίζουν μια χαρακτηριστική σφαιρική κεφαλή που κλείνει σαν λαχανάκι.

Φύτευση του μαρουλιού
Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να φυτέψουμε κατευθείαν σπόρους μαρουλιού στη γλάστρα μας. Είτε θα προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μαρουλιού από φυτώρια.Φυτεύουμε τα μαρούλια μας σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-30 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών. 
Αν και τα μαρούλια φυτεύονται σχεδόν όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι από αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου και αρχές Φεβρουαρίου ως μέσα Απριλίου.Ευδοκιμεί σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας μεταξύ 14 και 19 βαθμών Κελσίου. 
Αναζητούμε ηλιοφανή θέση για την γλάστρα που θα φυτέψουμε το μαρούλι, εκτός από την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που αναζητούμε πιο σκιερό μέρος. Καλό είναι να φυτεύουμε τα μαρούλια σε σχετικά προφυλαγμένη θέση από τους βοριάδες, γιατί είναι ευαίσθητα στον δυνατό παγετό.

Περιποίηση του φυτού
Για τα μαρούλια στις γλάστρες, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά από γεωπονικά καταστήματα ή garden center. Όμως, μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιο φυτόχωμα, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, που να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση χρησιμοποιώντας τα παρακάτω συστατικά: Τύρφη 60%, σβησμένη κοπριά 20%, κομπόστ 10% και περλίτη 10%.
Επίσης είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου ή να προμηθευόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα από το εμπόριο. 


Συμπληρωματικά κάθε 20-30 μέρες, προσθέτουμε σε κάθε φυτό μαρουλιού, μία κουταλιά της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά του γλυκού βιολογικό λίπασμα αζώτου για να βοηθήσει την βλάστηση του. Η εφαρμογή της λίπανσης στις γλάστρες, γίνεται με ενσωμάτωση στο χώμα, ομοιόμορφα, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών από τη ρίζα του μαρουλιού.
Τα μαρούλια στις γλάστρες έχουν σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζονται συχνά και ελαφριά ποτίσματα, ώστε να διατηρείται το υπόστρωμα στις γλάστρες σχετικά υγρό. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, τα φύλλα του μαρουλιού γίνονται σκληρότερα, αποκτούν μια πιο πικρή γεύση ενώ βγαίνει πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός.
Αντίθετα, η υπερβολική υγρασία των μαρουλιών στις γλάστρες έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δημιουργεί σαπίσματα και κιτρίνισμα στα φύλλα.
Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να εξασφαλίζουμε ομοιόμορφη υγρασία στις γλάστρες του μαρουλιού σε βάθος 10-15 εκατοστών. Τέλος, Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκομιδή
Τα μαρούλια στη γλάστρα συγκομίζονται 1,5 με 2,5 μήνες μετά την μεταφύτευση, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και την ποικιλία του μαρουλιού. Μπορούμε να συγκομίσουμε τα μαρούλια μας κόβοντας ολόκληρο το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. 
Αν είμαστε και πιο βιαστικοί ή θέλουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά, όταν μεγαλώσουν, τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού, ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε για τις σαλάτες μας. 
Με αυτόν τον τρόπο, αφήνουμε τα κεντρικά φύλλα του μαρουλιού για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή.


Άνηθος
Ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με έντονα αρωματική γεύση που δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας! Ο άνηθος προσθέτει χρώμα και άρωμα στη στιγμή σε δεκάδες μαγειρικές συνταγές και σαλάτες, ενώ η φροντίδα του δεν είναι καθόλου απαιτητική.

Φύτευση του άνηθου
Επιλέγουμε γλάστρα πήλινη ή πλαστική, με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και αντίστοιχη διάμετρο. χρησιμοποιούμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να του εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού. 
Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους άνηθου στη γλάστρα μας σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά αφήνοντας 3-4 σε κάθε γλάστρα. 
Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά άνηθου για να μεταφυτεύσουμε στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μας.
Κατάλληλη εποχή για την σπορά και τη φύτευση του άνηθου είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο πολύ κρύο και τους βοριάδες. 
Για τη φύτευση του άνηθου προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά. 
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τοποθετούμε τον άνηθο σε ημισκιερή θέση, ώστε να παραμείνει δροσερός και καταπράσινος, και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς που σταματούν την ανάπτυξή του.

Περιποίηση του φυτού
Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. 


Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν αλλοίωση στο χρώμα του και άσπρισμα στα φύλλα. 
Για άνηθο που καλλιεργούμε την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε μερική σκιά
Για τη λίπανση του άνηθου, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, μία φορά το μήνα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Αν το φυτόχωμα που μεταφυτεύσαμε τον άνηθο είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα.

Για να προστατέψουμε τον άνηθο από ασθένειες και έντομα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά από την κουζίνα μας. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα του άνηθου, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά τον άνηθο με διάλυμα μαγερικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Αντίστοιχα, για την κάμπια που προτιμά τους τρυφερούς βλαστούς, μπορούμε να σκονίσουμε to φύλλα και τους βλαστούς του άνηθου με μίγμα από πιπέρι καγιέν και αλεύρι.

Συγκομιδή
Συνήθως γίνεται 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά την σπορά. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστών από το χώμα για να μπορέσει να βλαστήσει ξανά και να μας δώσει νέα συγκομιδή μετά από 2-3 βδομάδες.


Φρέσκο χλωρό κρεμμυδάκι

Μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και την αυλή μας για να το απολαύσουμε.
Η καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού σε γλάστρα είναι ιδανική και για πρωτάρηδες κηπουρούς, μπορεί επίσης να συγκαλλιεργηθεί πολύ αρμονικά μαζί με διάφορες ποικιλίες μαρουλιού, για να το συνοδέψουμε ως μυρωδικό σε λαχταριστές φρέσκες σαλάτες.

Φύτευση του κρεμμυδιού
Το φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί ως φθινοπωρινό και ως ανοιξιάτικο λαχανικό.Για την φύτευση του φρέσκου κρεμμυδιού, την φθινοπωρινή ή την ανοιξιάτικη περίοδο, επιλέγουμε κοκκάρι σχετικά χοντρό, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, για να φυτρώσει πιο γρήγορα και να γίνει πιο χοντρός ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού.
Χρησιμοποιύμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με χαμηλό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, προκειμένου να χωρέσουν αρκετά φυτά.Για καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού η φύτευση του κοκκαριού, δηλαδή του μικρού βολβού κρεμμυδιού, γίνεται σε αποστάσεις περίπου 5 εκατοστών και σε βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω.
Προμηθευόμαστε αφράτο φυτόχωμα υψηλής ποιότητας, που να περιέχει περλίτη και να είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

Περιποίηση του φυτού
Τα κρεμμύδια σε γλάστρα χρειάζονται τακτικά ελαφριά ποτίσματα, καθώς διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Mε το πότισμα του κρεμμυδιού πρέπει να εξασφαλίζουμε συνεχώς παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα της φύτευσης. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στον βολβό του κρεμμυδιού.


Για τη λίπανση του ενσωματώνουμε καλοχωνεμένης κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε άζωτο κατά τη φύτευση του κρεμμυδιού, και ένα μήνα αργότερα πραγματοποιούμε συμπληρωματική λίπανσης.
Για την προληπτική αντιμετώπιση του περονόσπορου, της σκωρίασης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το κρεμμύδι ψεκάζουμε με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα όταν το φυτό του κρεμμυδιού φτάσει τα 10-15 εκατοστά και να επαναλαμβάνουμε ανά 15 ημέρες.Επίσης, ο ψεκασμός με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου του θρίπα και της μύγας του κρεμμυδιού που προσβάλλουν το κρεμμύδι.

Συγκομιδή
Όταν καλλιεργούμε για φρέσκο χλωρό κρεμμύδι στη γλάστρα το συγκομίζουμε, ξεριζώνοντας το, περίπου δύο μήνες μετά την φύτευση του κοκκαριού, όταν ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού φτάνει τα 20-30 εκατοστά, ενώ το υπόγειο μέρος του κρεμμυδιού αποκτήσει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 1-1,5 εκατοστού. Για να διατηρήσουμε το φρέσκο κρεμμύδάκι για λίγες μέρες μέχρι να το καταναλώσουμε στις σαλάτες ή σε διάφορες συνταγές μαγειρικής θα πρέπει να τα συντηρήσουμε άμεσα στο ψυγείο.

πηγη:mistikakipou.gr




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου