Έξυπνοι και ωραίοι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια που μας έχουν μείνει.
Cheesecake με βάση από πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
για 6-8 άτομα
200 γραμμάρια πασχαλινά κουλουράκια
110 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (λιωμένο αλλά όχι καυτό)
300 γραμμάρια τυρί κρέμα
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
χτυπημένη σε σαντιγί (όχι πάρα πολύ σφικτή)
1 βάζο μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στη συνέχεια θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα κουλουράκια μέχρι να γίνουν ψιλά κομματάκια, όχι όμως τελείως σκόνη.
Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφού γίνει ένα μείγμα, το ρίχνουμε σε μια φόρμα ή ένα τσέρκι με 20 εκ. δακτυλίδι και πιέζουμε το μείγμα στον πάτο μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.
Αφού γίνει ένα μείγμα, το ρίχνουμε σε μια φόρμα ή ένα τσέρκι με 20 εκ. δακτυλίδι και πιέζουμε το μείγμα στον πάτο μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το μείγμα μας.
Αφού δούμε ότι ψήθηκε τη βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσει ή μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 5 λεπτά.
Αφού κρυώσει η βάση, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη σαντιγί μας απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Στρώνουμε τη γέμιση καλά μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα με απαλές κινήσεις.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και ξεφορμάρουμε το γλυκό, πριν το σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα το κόβουμε τριγωνικά και το περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα.
Αφού δούμε ότι ψήθηκε τη βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσει ή μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 5 λεπτά.
Αφού κρυώσει η βάση, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη σαντιγί μας απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Στρώνουμε τη γέμιση καλά μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα με απαλές κινήσεις.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και ξεφορμάρουμε το γλυκό, πριν το σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα το κόβουμε τριγωνικά και το περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα.
Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα την δική σας μαρμελάδα φράουλας:Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια
Trifle με κουλουράκια πασχαλινά, μους λεμονιού και φράουλες
Υλικά
300γρ. κουλουράκια πασχαλινά σπασμένα
Για την κρέμα λεμονιού
500ml κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150ml φρέσκο χυμό λεμονιού
ξύσμα από 3 λεμόνια
Για το γαρνίρισμα
400γρ. φράουλες
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λικέρ
φυλλαράκια μέντας
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να σφίξει η κρέμα και να κάνει τις πρώτες ρυτίδες. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Τη μεταφέρετε σε μπολ και την αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να παγώσει για να σφίξει.
Παίρνετε ένα ρηχό γυάλινο μπολ και κάνετε με στρώση με σπασμένα κουλουράκια, απλώνετε από πάνω τη μισή κρέμα, συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από σπασμένα κουλουράκια και τελειώνετε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πριν σερβίρετε κόβετε τις φράουλες σε φέτες και τις ραντίζετε με το λικέρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και στη συνέχεια διακοσμείτε το γλυκό με φυλλαράκια μέντας και το σερβίρετε μοιράζοντάς το με ένα κουτάλι σε μπολ.
Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να σφίξει η κρέμα και να κάνει τις πρώτες ρυτίδες. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Τη μεταφέρετε σε μπολ και την αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο να παγώσει για να σφίξει.
Παίρνετε ένα ρηχό γυάλινο μπολ και κάνετε με στρώση με σπασμένα κουλουράκια, απλώνετε από πάνω τη μισή κρέμα, συνεχίζετε με δεύτερη στρώση από σπασμένα κουλουράκια και τελειώνετε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πριν σερβίρετε κόβετε τις φράουλες σε φέτες και τις ραντίζετε με το λικέρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και στη συνέχεια διακοσμείτε το γλυκό με φυλλαράκια μέντας και το σερβίρετε μοιράζοντάς το με ένα κουτάλι σε μπολ.
Εκμέκ πολίτικο με τσουρέκι
Ένα παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό όλων είναι το πολίτικο εκμέκ! Και φανταστείτε πόσο γευστικότερο μπορεί να γίνει όταν το φτιάξουμε με την αγαπημένη μας λιχουδιά,το τσουρέκι.
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ξανανακατεύουμε. Βράζουμε γι 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο τσουρέκι.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.
Ένα παγωτό gelato μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι. Πρόκειται για ένα μυρωδάτο παγωτό με τη λαχταριστή γεύση τσουρέκι πραλίνα.
Φανταστείτε μυρωδάτο τσουρέκι που το έχετε ραντίσει με λικέρ, το έχετε βυθίσει σε παγωτό πραλίνα και στη συνέχεια το σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας!!
Υλικά
10 φέτες τσουρέκι πάχους μισού εκατοστού
(κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
(κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
Για το σιρόπι
450 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα μαστίχας
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
2 κ.σ κορν φλάουρ
1 κοφτό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 αυγά
Για το γαρνίρισμα
600 γραμ. σαντιγί
150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης
(ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
κανέλα
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ξανανακατεύουμε. Βράζουμε γι 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο τσουρέκι.
Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.
Παγωτό τσουρέκι -πραλίνα
Ένα παγωτό gelato μπορείτε να φτιάξετε και στο σπίτι. Πρόκειται για ένα μυρωδάτο παγωτό με τη λαχταριστή γεύση τσουρέκι πραλίνα.
Φανταστείτε μυρωδάτο τσουρέκι που το έχετε ραντίσει με λικέρ, το έχετε βυθίσει σε παγωτό πραλίνα και στη συνέχεια το σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας!!
Υλικά
600 ml κρέμα γάλακτος
300 γρ πραλίνα φουντουκιού
50 γρ ζαχαρούχο γάλα
Τσουρέκι
Κονιάκ
ΕκτέλεσηΧτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα και την πραλίνα φουντουκιού.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια (βάζουμε όσο μας αρέσει).
Το περιχύνουμε με κονιάκ και το βάζουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε και βάζουμε σε σκεύος με καπάκι.
Προαιρετικά βάζουμε λίγη πραλίνα και ανακατεύουμε να κάνει σχέδια.
Αφήνουμε στην κατάψυξη για 12 ώρες πριν σερβίρουμε.
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα και την πραλίνα φουντουκιού.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια (βάζουμε όσο μας αρέσει).
Το περιχύνουμε με κονιάκ και το βάζουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε και βάζουμε σε σκεύος με καπάκι.
Προαιρετικά βάζουμε λίγη πραλίνα και ανακατεύουμε να κάνει σχέδια.
Αφήνουμε στην κατάψυξη για 12 ώρες πριν σερβίρουμε.
πηγη:sidagi.gr/olivemagazine.gr/argiro.gr/foodaholics.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου