Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ζεστή σοκολάτα:Απλές,γευστικές συνταγές


Την αμερικανική ταυτότητα της ζεστής σοκολάτας έρχονται να ενισχύσουν νέα… ιστορικά στοιχεία από την εποχή της αμερικανικής ανεξαρτησίας με πρωταγωνιστή τον George Washington.

Ποιος είναι αυτός που θα αμφισβητήσει την αμερικανική παράδοση στη ζεστή σοκολάτα, όταν ο «πατέρας» του αμερικανικού έθνους την είχε τόσο ψηλά στις προτιμήσεις του;

Σύμφωνα με το βιβλίο μαγειρικής, που εκδόθηκε από το ίδρυμα διαχείρισης της κληρονομιάς του πρώτου Αμερικανού προέδρου, με τίτλο Dining with the Washingtons (Γευματίζοντας με τους Γουάσινγκτον), ο George Washington συνήθιζε να συνοδεύει τις αγαπημένες του τηγανίτες από καλαμπόκι με ζεστή σοκολάτα!

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η σοκολάτα ήταν και παρέμενε ρόφημα. Σοκολατογλυκά και συμπαγείς σοκολάτες αποτελούν «πατέντες» του τέλους του 19ου αιώνα.

Η μορφή της ζεστής σοκολάτας, την εποχή της αμερικανικής ανεξαρτησίας ήταν ουσιαστικά σβώλοι σοκολάτας και ζάχαρης, αναμεμειγμένοι σε ζεστό νερό με γάλα ή ακόμα και με μπράντι, για τους πιο τολμηρούς. Πολλές φορές, βραζόταν μαζί με νέες, για τους αποίκους, ανακαλύψεις όπως ήταν το τσίλι σε σκόνη, η βανίλια και το αρωματικό πιπέρι, δημιουργώντας έτσι, ένα ανώτερης ποιότητας αφέψημα, πλουσιότερο αλλά λιγότερο γλυκό σε σχέση με τη σημερινή ζεστή σοκολάτα.
Στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, η σπανιότητα της σοκολάτας την έκανε σύμβολο εξουσίας και πλούτου, ένα ρόφημα για τους εύπορους και τους ευγενείς κύκλους των βασιλικών οίκων. Στη Βόρεια Αμερική ωστόσο, η κατανάλωσή της ήταν κοινή πρακτική τόσο για τον Πρόεδρο όσο και για τον μέσο άνθρωπο. Η διαφορά έχει να κάνει τόσο με την αφθονία του κακάο στην αμερικανική ήπειρο, όσο και με τη σχετικά φθηνή ζάχαρη της Καραϊβικής.


Μια ζεστή σοκολάτα είναι αυτό που ζητάμε πολλές φορές τα κρύα απογεύματα… είναι όμως και μια ευκαιρία να καλέσετε σπίτι τους φίλους σας για να τους δείξετε το ταλέντο σας!

Σοκολάτα με τσίλι


Yλικά
2 μεγάλα εβαπορέ γάλατα 
1 κούπα γάλα φρέσκο 
100γρ κουβερτούρα 
2 κ.σ. κακάο σκόνη άγλυκη 
½ φλιτζάνι ζάχαρη 
1 βανίλια 
2 ξυλάκια κανέλας 
1 κ.γ. κανέλα 
1 κουταλάκι κάρδαμο 
1/3 κουταλάκι πιπέρι τσίλι 
1 αποξηραμένη καυτερή πιπεριά 
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
1 σφηνάκι λικέρ σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζεις να βράσουν τα γάλατα, το κακάο, τη ζάχαρη, την βανίλια, τα ξυλάκια κανέλας, το κάρδαμο, το τσίλι, την πιπεριά και το λικέρ σοκολάτας.Μόλις βράσουν ρίχνεις μέσα τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και χαμηλώνετε τη φωτιά.Αφήνεις να βράσουν μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφαιρείς τα ξυλάκια κανέλας, την πιπεριά και το κάρδαμο. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μαζί με την σκόνη κανέλας.

Ζεστή σοκολάτα με μπισκότο


Υλικά
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
4 φλιτζάνια γάλα
480 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
8 κουταλιές του γλυκού κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Ζεσταίνεις το γάλα μέχρι να κάψει καλά. Κατεβάζεις από τη φωτιά το γάλα και προσθέτεις τη σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει. Συμπληρώνεις το κακάο και ανακατεύεις. 
Στο τέλος προσθέτεις το κονιάκ. 
Γεμίζεις τα 2/3 των ποτηριών (8 ποτήρια) και συμπληρώνεις με τριμμένο μπισκότο πτι μπερ.
Γίνεται και απίστευτη παραλλαγή με τις ίδιες δοσολογίες με λευκή σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο Oreo! Σε αυτή την περίπτωση το κονιάκ είναι περιττό.

Πηχτή λευκή σοκολάτα


Υλικά
160 γρ λευκή κουβερτούρα 
ή σταγόνες λευκής σοκολάτας
2,5 φλυτζάνια γάλα 
(μπορούμε να βάλουμε και ημίπαχο)
1 βανίλια

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι σπάζω την κουβερτούρα σε κομματάκια ή αν είναι σταγόνες απλά τις τοποθετώ.
Προσθέτω το γάλα και τη βανίλια.
Βράζω το μίγμα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Έτοιμο!

Ζεστή σοκολάτα με marsmallows


Υλικά
Για τη σοκολάτα
480 γρ. αγελάδος
2-4 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. σκόνη κακάο καλής ποιότητας
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το σερβίρισμα
σαντιγί
marsmallows
κουβερτούρα λιωμένη
τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
-Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, αφαιρούμε το μισό και το κρατάμε ζεστό σε μια κούπα.
-Στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε), το κακάο και ξεκινάμε να το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση το μείγμα ανακατεύοντας συχνά με ένα σύρμα.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά, να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
-Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ομογενοποιούμε και αυτό με τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειαστεί, ζεσταίνουμε ξανά το μείγμα.
Σερβίρουμε με τη σαντιγί, τα marsmallows, τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα.

Ζεστή σοκολάτα με καραμέλα


Υλικά
(Μερίδες:2)
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα καραμελομένο  
(θα χρειαστούμε λίγο, το υπόλοιπο 
θα το διατηρήσουμε στην κατάψυξη)
1 1/4 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/4 κ.γλ. χοντρό αλάτι

ΣΗΜ.Το ζαχαρούχο καραμελομένο γάλα θα το βρείτε στα super market

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το καραμελομένο ζαχαρούχο γάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα, το κακάο και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
Όταν πάρει ικανοποιητική θερμοκρασία, αποσύρουμε από την φωτιά και ισομοιράζουμε σε κούπες. 
Γαρνίρουμε με σαντιγί και επιπλέον καραμελωμένο γάλα (προαιρετικά).

Σοκολάτα ζεστή με νουτέλα ή μερέντα


Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας νουτέλα 
(ή όποια πραλίνα προτιμάμε )
λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Παίρνουμε το ένα τρίτο από το γάλα και το βάζουμε πάνω στο αναμμένο μάτι.
Προσθέτουμε τη πραλίνα και ανακατεύουμε.
Μόλις λιώσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθεί όσο θέλουμε.
Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα, ή ότι άλλο μας αρέσει.
Το βάζουμε στο φλιτζάνι μας και απολαμβάνουμε!
-Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη πραλίνα, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.


πηγη:neolaia.gr- Αναστασία Χρονοπούλου/akispetretzikis.com/mamapeinao.gr//cookpad.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου