Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ταρτάκια με κασέρι και ντοματίνια

  No comments    
categories: 

Η λέξη τάρτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη tarte που σημαίνει τάρτα ή πίτα, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην πίτα η γέμιση καλύπτεται με φύλλο ζύμης, ενώ η τάρτα παραμένει ανοικτή.

Για την προέλευση της τάρτας υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Είναι εν μέρει γαστρονομική παράδοση στην οποία το φαγητό παρασκευάζεται από στρώσεις διαφορετικού τύπου, αφετέρου το ψήσιμο πιτών και ταρτών είναι μεσαιωνική συνήθεια που συνοδεύεται από τεχνογνωσία και έθιμα.

Η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες πρωτοπαρουσιάστηκε το 1550, περίπου 200 χρόνια μετά από τις ζύμες πίτας. Εκείνη τη χρονική περίοδο η τάρτα ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών, ενώ οι πίτες ήταν συστατικά της κουζίνας των κοινών θνητών. Στις αρχές του μεσαίωνα οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, αργότερα όμως υπερίσχυσαν γαστρονομικά οι γλυκές τάρτες με γέμιση κρέμας και γαρνίρισμα φρούτων.

Με μια πανεύκολη σπιτική ζύμη για αλμυρές τάρτες, τα απλούστατα αυτά ταρτάκια χωρίς αυγά και κρέμα, κρατάνε γευστική συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. 

Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσης
100 γρ. βούτυρο
λίγο αλάτι
1/4 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
12 κουταλιές της σούπας κασέρι τριμμένο 
(ή άλλα κίτρινα τυριά που λιώνουν)
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε κομματάκια και αρχίζετε με τα χέρια να ενσωματώνετε το βούτυρο στο αλεύρι. Όταν φτάσετε σε ένα σημείο που βλέπετε ότι το βούτυρο δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο αλεύρι προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε. Στην αρχή θα κολλάει το ζυμάρι στα δάχτυλα, αλλά πολύ σύντομα θα αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει.

Παίρνετε μπάλες μπάλες απ' τη ζύμη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι. Τις βαζετε στις θήκες μιας 12άρας αντικολλητικής φόρμας για κεκάκια ή μάφιν και τις ανοίγετε με το χέρι να καλύψουν όλον τον πάτο κάθε θήκης και να ανέβουν λίγο και στα παλαϊνά τοιχώματα.

Μοιράζετε το τριμμένο τυρί σε κάθε ζυμαρένια φωλιά που φτιάξατε, βάζετε στο κέντρο από μισό ντοματίνι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (σε ύψος πιο κάτω απ' τη μέση) στους 180°C για 30'-35' λεπτά.


πηγη:icookgreek.com/el.wikipedia.org



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου