Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τοποθετούμε και συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα μας στο ψυγείο


Ψυγείο έχουμε όλοι στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν πώς να το το χρησιμοποιούν σωστά για την σωστή συντήρηση των τροφίμων και την αποφυγή βακτηριδίων.
Ανάμεσα στους 5 °C και 6 °C αρχίζουν και αναπτύσσονται βακτήρια στα τρόφιμα.
Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ελέγξουμε τη σωστή θερμοκρασία συντήρησης του ψυγείου, η οποία πρέπει να είναι κάτω από τους 5 °C. Το ιδανικό είναι να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ψυγείου.
Και αντίστοιχα, η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι κάτω των -18 °C για τη σωστή συντήρηση των κατεψυγμένων προϊόντων και φαγητών χωρίς να υποστούν αλλοίωση.
Τα τρόφιμα τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους αλλά και να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση. Αν τα τοποθετήσουμε σε λάθος σημείο, αυτό μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και να συντελέσει στην ανάπτυξη βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Έτσι λοιπόν το «ανοίγω το ψυγείο και χώνω όπου υπάρχει χώρος τα τρόφιμα», είναι τεράστιο λάθος και μπορεί να μας φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Κάθε χώρος ενός ψυγείου είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένη τοποθέτηση προϊόντων.
Δείτε εδώ πως θα τοποθετήσετε σωστά και στη σωστή θέση τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο σας κι έτσι θα τα συντηρήσετε σωστά χωρίς απώλειες και το κυριότερο ασφαλή για την οικογένειά σου.


Για να αποφύγουμε να πετάμε στα σκουπίδια τροφές και να μειώσουμε τη σπατάλη, καλό είναι να ξέρουμε πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο και στην κατάψυξη τα τρόφιμα.

ΨΥΓΕΙΟ
Αγροτικά προϊόντα
Μήλα: 3 εβδομάδες
Μύρτιλλα: 1 εβδομάδα
Μπρόκολο/κουνουπίδι: 1 εβδομάδα
Σέσκουλο/κάλε/σπανάκι: 3 ημέρες
Φυλλώδη βότανα: 3 ημέρες
Λεμόνια/λάιμ: 3 εβδομάδες
Μαρούλι: 5 ημέρες
Πεπόνι: 5 ημέρες
Μανιτάρια: 1 εβδομάδα
Φράουλες/Σμέουρα: 3 ημέρες
Κολοκύθα: 1 εβδομάδα
Ξυλώδη βότανα: 3 εβδομάδες

Γαλακτοκομικά

Σκληρά τυριά: 4-6 μήνες, αν δεν έχουν ανοιχτεί
Βούτυρο: 3 μήνες
Τυρί κρέμα: 2 μήνες, αν δεν έχει ανοιχτεί
Αυγά: 3-5 εβδομάδες
Κρέμα γάλακτος: 1 μήνα
Γάλα: 1 εβδομάδα
Πίτσα: 3-4 ημέρες
Ρικότα/cottage: 1 εβδομάδα
Sour cream: 3 εβδομάδες
Μαλακό τυρί: 2 εβδομάδες, αν δεν έχει ανοιχτεί
Τοφού: 3 εβδομάδες
Γιαούρτι: 2 εβδομάδες



Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
Μπέικον: 2 εβδομάδες
Κοτόπουλο: 1-2 ημέρες
Αλλαντικά: 2 εβδομάδες
Φιλέτα ψαριού: 2 ημέρες
Κιμάς: 1-2 ημέρες
Hot dogs: 2 εβδομάδες
Χοιρινό, παϊδάκια, ψητά: 3-5 ημέρες
Ωμές γαρίδες: 2 ημέρες
Οστρακοειδή: 2 ημέρες
Οστρακοειδή (χωρίς το κέλυφος): 1 ημέρα
Μπριζόλες: 3-5 ημέρες

Σάλτσες
Κέτσαπ: 6 μήνες
Σιρόπι σφέδαμου: 1 χρόνο
Μαγιονέζα: 2 μήνες
Μουστάρδα: 1 μήνα
Σόγια σος: 1 χρόνο

ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
Μπέικον: 1 μήνας
Ωμό κοτόπουλο: 9-12 μήνες
Κοτόπουλο/γαλοπούλα, μαγειρεμένο: 4-6 μήνες
Αλλαντικά: 2 μήνες
Φιλέτα ψαριού: 6 μήνες
Κιμάς: 4 μήνες
Ζαμπόν, μαγειρεμένο: 1-2 μήνες
Hot dogs: 1-2 μήνες
Κρέας, κατσαρόλα: 3 μήνες
Χοιρινό, παϊδάκια, ψητά: 4-12 μήνες
Ωμές γαρίδες: 6 μήνες
Οστρακοειδή (χωρίς το κέλυφος): 3 μήνες
Μπριζόλες: 4-12 μήνες
Τοφού: 5 μήνες

Άλλα
Ψωμί, κέικ: 3 μήνες
Βούτυρο: 6-9 μήνες
Μπισκότα, ψημένα ή ζύμη: 3 μήνες
Φρούτα: 6-12 μήνες
Πίτες με φρούτα, άψητες: 9 μήνες
Παγωτό/σορμπέ: 2 μήνες
Πίτσα: 1-2 μήνες
Σούπες: 2-3 μήνες
Γιαούρτι: 2 μήνες



Προσοχή
Στριμώχνοντας το ψυγείο

Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι μπουκώνουν το ψυγείο τους στριμώχνοντας προϊόντα στην πλάτη και στα πλαϊνά του ψυγείου.
Με αυτό εμποδίζουν τον ψυχρό αέρα του ψυγείου να φτάσει σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα κάποια σημεία του ψυγείου να έχουν πιο υψηλή θερμοκρασία και να αλλοιώνονται γρήγορα τα τρόφιμα σε εκείνα τα σημεία αποθήκευσης. 

Έτσι λοιπόν, δεν παγώνει σωστά το ψυγείο γιατί το εμποδίζουμε εμείς με τη λάθος αποθήκευση τροφίμων.
Αφήστε απόσταση περίπου 2-3 εκατοστά ανάμεσα στα τοιχώματα και την πλάτη του ψυγείου και τα τρόφιμα. Έτσι, η ψύξη φτάνει σωστά παντού και είστε σίγουροι για την σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Ωμά ζωικά,ψάρια και θαλασσινά
Όταν αποθηκεύετε ωμά ζωικά προϊόντα στο ψυγείο πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος με καπάκι για να μην τρέξει κάτι από τα υγρά τους στα ράφια του ψυγείου.
Μην αφήνετε να λιμνάζουν στα υγρά τους. Απαγορεύεται.
Το ίδιο ισχύει για τα ωμά ψάρια και θαλασσινά. Το ψάρι πρέπει να καθαρίζεται από τα εντόσθια και να μπαίνει σε σχάρα μέσα σε σκεύος. Καλύψτε με νωπή πετσέτα και καπάκι.

Τυριά
Όσο είναι σε αεροστεγή συσκευασία είναι όλα μια χαρά. Όταν θα τα ανοίξετε όμως, αυτομάτως πρέπει να τα βάλετε σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι. Μόνο τα σκληρά κίτρινα τυριά θα πρέπει να τυλιχτούν απλά σε λαδόκολλα, ώστε να αναπνέουν και να μην αλλοιωθούν. Τα σκληρά τυριά χρειάζονται αέρα και όχι αεροστεγές μπολ.Το κίτρινο τυρί για τοστ μπαίνει σε μπολ ιδανικά με σχάρα και το τυρί ακουμπάει επάνω. Διατηρείται σκεπασμένο για 10 ημέρες.Μεγάλα κομμάτια γραβιέρα η κασέρι αποθηκεύονται με τον ίδιο τρόπο. Βάζουμε πάντα χωριστά σε μπολ τα κίτρινα με τα λευκά τυριά που βγάζουν υγρασία.

Φρούτα και λαχανικά 
Χρειάζονται χώρο ώστε να αναπνέουν. Μην τα κλείνετε σε σακούλες τροφίμων. Μην τα μπλέκετε όλα μαζί. Φροντίστε να μην ακουμπούν πχ οι μπανάνες με άλλα φρούτα. Παράγουν αιθυλένιο που φέρνει γρήγορη ωρίμανση σε λαχανικά και φρούτα με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται γρηγορότερα.
Να θυμάστε ότι η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των φρούτων και των λαχανικών.
Μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας μέσα στα συρτάρια των λαχανικών θα βοηθήσουν ώστε να ρουφήξουν την περιττή υγρασία.

Πάντα καθαρό ψυγείο
Φροντίστε το ψυγείο να σας να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο. Με σταθερές θέσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Έτσι, πιο εύκολα θα βλέπετε τι τελειώνει, τι σας λείπει και θα οργανώνετε σωστά την λίστα για τα ψώνια σας με μια ματιά στο άνοιγμα του ψυγείου.Επίσης σημαντικό μην ανοιγοκλείνετε χωρίς λόγο την πόρτα του ψυγείου.
Να τσεκάρετε συχνά τα υπόλοιπα υλικών που έχετε στο ψυγείο σας και να φτιάχνετε μια νέα συνταγή με ό,τι σας περίσσεψε, ώστε να τα καταναλώνετε ευχάριστα.

πηγη:bovary.gr/argiro.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου