Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Πατσαβουρομπουγάτσα με ζαχαρούχο γάλα


Μία ιστορία που μας ταξιδεύει αρκετούς αιώνες πίσω. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, σύμφωνα με αρχεία που κρατούσαν οι ίδιοι, ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν μια πρώιμη μορφή πίτας.
Και στην αρχαία Ελλάδα οι πίτες βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Χαρακτηριστικό ήταν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι.
Οι πρώτες μαρτυρίες για μπουγάτσα χωρίς κρέμα έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη του 16ου αιώνα μιλούσαν για τραγανά ψημένα φύλλα, με κανέλα και ζάχαρη μόνο. Εξάλλου, το γάλα ποτίζει τα φύλλα από τη μέση και κάτω και τα κάνει τρυφερά και ζουμερά, σαν να είναι κρέμα. Από κάτω τρυφερά και γαλατένια κι απο πάνω τραγανά και ροδοψημένα.


Ιδανική για πρωινό, για επιδόρπιο, αλλά και για να συνοδέψει τον απογευματινό σας καφέ!

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας περίπου 500 γρ. 
1 μεγάλο κουτί ζαχαρούχο (397-400 γρ.) 
400 γρ. φρέσκο γάλα 
400 γρ. νερό 
150-200 γρ. μαργαρίνη 
2 βανιλίνες 
Για το σερβίρισμα, άχνη ζάχαρη και κανέλα. 

Εκτέλεση
Για τη γρήγορη μπουγάτσα, ανοίγουµε πρώτα τη συσκευασία του φύλλου. Πιάνετε ένα ένα φύλλο το βουτυρώνετε με το πινέλο και το σουρώνουµε-βεντάλια. Το βάζετε σε ταψί βουτυρώμένο το ένα πλάι στο άλλο.Αν περισσέψει λιωµένο βούτυρο το περιχύνουµε από πάνω . Ψήνουµε τα φύλλα στους 200οC για 15΄-20΄ να ροδίσουν καλά.

Αραιώνουμε το ζαχαρούχο με το νερό, προσθέτουμε το γάλα και τις βανίλιες. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα. Ξαναψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθεί το γάλα από τα φύλλα.

Βγάζουμε την μπουγάτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο (15 λεπτά). Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και την κανέλα και σερβίρουμε.


Σημείωση
Για ευκολία, μπορούμε στο άδειο κουτί να μετρήσουμε το νερό και το φρέσκο γάλα (1+1)
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με βούτυρο γάλακτος. Θα γίνει πιο αρωματική η μπουγάτσα.


Για να φτιάξετε το δικό σας ζαχαρούχο γάλα,δείτε:Σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα



πηγη:argiro.gr/mamavasso.me/thessalonikiartsandculture.gr/tastefull.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου