Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Εργαλεία μέτρησης βάρους και λίπους του σώματος σας

  No comments    
categories: 

Οι ιατρικές εξετάσεις και οι επισκέψεις στους ειδικούς είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας σας. Ένας ειδικός θα αξιολογήσει τον τρόπο ζωής σας,τη διατροφή σας,το ποσοστό λίπους του σώματός σας,και σε συνδυασμό με τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος σας,θα σας δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με την αξιολόγηση του σωματικού σας βάρους.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια εργαλεία που μπορούν εκ πρώτης να μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε τους δείκτες βάρους και λίπους του σώματος μας.

Δείκτης μάζας σώματος(Β.Μ.Ι)
Ο όρος Δείκτης Μάζας Σώματος αναπτύχθηκε από τον Adolphe Quetelet κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα με σκοπό να προσφέρει έναν πιο ακριβή υπολογισμό του σωματικού μας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος συσχετίζει το βάρος και το ύψος ενός ατόμου σε μία συνάρτηση, υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας.

Αποτελεί έναν απλό και αξιόπιστο δείκτη του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.
Για να δείτε το δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος εισάγετε τα δικά σας χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος). 
Δείτε:Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Το σωματικό λίπος
Η επιστημονική ονομασία για το σωματικό λίπος είναι "λιπώδης ιστός". Ο λιπώδης ιστός επιτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες. Η πρωταρχική είναι η αποθήκευση λιπιδίων από τα οποία ο οργανισμός δημιουργεί ενέργεια. Επίσης εκκρίνει σημαντικές ορμόνες.
Το υπερβάλλον σωματικό λίπος οδηγεί στην κατάσταση της παχυσαρκίας, κάτι που μπορεί να είναι ανθυγιεινό. 



Ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση σε επιπλέον σωματικό λίπος και άλλοι το συσσωρεύουν λόγω έλλειψης άσκησης και κακής διατροφής.
Ωστόσο, το κοιλιακό λίπος, που αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να περιοριστεί με τη διατροφή και την άσκηση.
Γυναίκες και άντρες αποθηκεύουν διαφορετικά το σωματικό λίπος- μετά την ηλικία των 40, ή μετά την εμμηνόπαυση στην περίπτωση των γυναικών, οι μειωμένες σεξουαλικές ορμόνες μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον σωματικό λίπος γύρω από το στομάχι, στους άντρες, και στα οπίσθια και στα μπούτια, στις γυναίκες.
Ο πιο ακριβής τρόπος για να μετρήσουμε το σωματικό μας λίπος είναι μέσω λιπομέτρησης με ειδικό μηχάνημα, όμως αν θέλουμε να έχουμε μια γενική εικόνα για το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, υπάρχουν online εργαλεία τα οποία βάζοντας το φύλο, το βάρος και την περίμετρο της μέσης βγάζουν ένα επαρκές αποτέλεσμα.
Δείτε
:Υπολογισμός Σωματικού Λίπους


Ιδανικό Σωματικό Βάρος
Ο καθένας από εμάς έχει ένα ιδανικό βάρος σύμφωνα με το ύψος, την ηλικία και το τύπο του σώματός του.
Το φυσιολογικό μας βάρος είναι αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε υγιείς, να μην καταπονούμε την καρδιά μας και να έχουμε καλή βιολογική λειτουργία. Μπορείτε να το υπολογίσετε με απόκλιση συν πλην 10% εδώ.
Δείτε:
Υπολογισμός Ιδανικού Σωματικού Βάρους



πηγη:iatronet.gr/melistas.gr/bodyinbalance.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου