Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Τρουφάκια εναλλακτικά



Τα τρουφάκια είναι ένα είδος πολύ διάσημου και χαρακτηριστικού γλυκίσματος,πρόκειται για σοκολατάκια σε σχήμα σφαιρικό, δηλαδή σαν μπαλάκια.
Λέγονται τρουφάκια ή τρούφες γιατί οπτικά μοιάζουν πολύ με τα μανιτάρια τρούφα.
Μάλιστα υπάρχει αντίστοιχο ιταλικό γλύκισμα που λέγεται ταρτούφο, που είναι επίσης συνώνυμο με τα διάσημα και ακριβά άγρια μανιτάρια.

Το βασικό συστατικό τους είναι το κακάο. Συνήθως όμως περιέχουν και κάποιο μπισκότο τριμμένο στο εσωτερικό τους ή κομμάτια σοκολάτας.
Ακόμη, στα τρουφάκια χρησιμοποιούνται πολύ συχνά διάφοροι ξηροί καρποί όπως πχ καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης κλπ. Επίσης κάποιοι χρησιμοποιούν και διάφορα αποξηραμένα φρούτα που δίνουν και χρώμα.
Για το γαρνίρισμα τους χρησιμοποιείται τρούφα σοκολάτας, κακάο, ινδοκάρυδο, τριμμένοι ξηροί καρποί ή μπισκότο και διάφορα άλλα.



Τρουφάκια τσίζκεϊκ


Υλικά
300 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
40 μπισκότα digestive με επικάλυψη σοκολάτας
500 γρ. κουβερτούρα, μπίτερ, ή λευκή

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ το τυρί κρέμα με την άχνη για 3-4 λεπτά. 

Στο μεταξύ σπάμε τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια. 
Όταν το τυρί μαλακώσει και αφρατέψει, σταματάμε το χτύπημα. 
Ενσωματώνουμε τα μπισκότα στο μείγμα τυριού. 
Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. 
Την αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Βγάζουμε τα μπαλάκια από την κατάψυξη. 
Καρφώνουμε ένα-ένα με πιρούνι και τα βουτάμε στην κουβερτούρα. 
Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσει η επικάλυψη, για περίπου 1 ώρα. 
Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.
Τρούφες φράουλας με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά
400 γραμμάρια λευκή σοκολάτα σταγόνες
6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος 
100 γραμμάρια φράουλες 
250 γραμμάρια σοκολάτα 
κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις φράουλες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Τοποθετήστε τις σταγόνες σοκολάτας μαζί με την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύετε τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει εντελώς.
Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα κρέμας σοκολάτας μέσα στις φράουλες και ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζετε στο ψυγείο να παγώσει το μείγμα για 1 ½ ώρα. 
Αφού παγώσει καλά, με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα που τις πλάθουμε σε μπαλάκια. 
Λείωνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα σε αυτή τα μπαλάκια.
Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσει η επικάλυψη.

Τρουφάκια μπανόφι με επικάλυψη σοκολάτας



Υλικά
1 κουτί έτοιμο καραμελομένο γάλα 
(το βρίσκουμε στα super market)
400 γρ. μπισκότα Digestive ή ό,τι άλλο προτιμάμε
2 μικρές μπανάνες
2 κ.γ.μαργαρίνη ή αγελαδινό βούτυρο
300γρ. κουβερτούρα
Σημείωση:Από το καραμελομένο γάλα θα χρειαστούμε το μισό. Όσο περισσέψει το φυλάσσουμε για κάποιο άλλο γλυκό ή διπλασιάζουμε τη δόση.
Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την μπανάνα λιωμένη (την τρίβετε στο ψιλό του τρίφτη σας) το βούτυρο και το μισό από το καραμελωμένο γάλα.Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον γάλα. Καλύπτουμε όλα τα μπισκότα, χωρίς να γίνει πολύ κολλώδες το μείγμα. 
Πλάθουμε σε μπαλάκια διαμέτρου περίπου 2,5 εκ. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά, να σφίξουν ή στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
Βγάζουμε τα τρουφάκια από την κατάψυξη και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. 
Τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μπισκότο (προαιρετικά). Αφήνουμε να στεγνώσει η σοκολάτα για περίπου 1 ώρα (για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, τα βάζουμε στο ψυγείο). Περιχύνουμε με λίγο καραμελωμένο γάλα (αν θέλουμε).


πηγη:ti-einai.gr/sidagi.gr/gastronomos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου