Είναι θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη. Μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι για προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
Για να υπάρξει συνοχή και να μπορούν όλα τα υλικά να δέσουν προστίθεται έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μελάσα, ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι κ.α.
Η γκρανόλα μπορεί να προστεθεί σε γάλα, χυμό, smoothie και γιαούρτι, ή να καταναλωθεί σκέτη.
Προτιμάται για κατανάλωση από άτομα που ασχολούνται ως επί το πλείστον με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κάμπινγκ, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, λόγω της εύκολης μεταφοράς και της ενέργειας που προσφέρει.
Η θρεπτική αξία της granola εξαρτάται αποκλειστικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ανάλογα από τους καρπούς που χρησιμοποιούνται προσφέρει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Προτιμάται για κατανάλωση από άτομα που ασχολούνται ως επί το πλείστον με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κάμπινγκ, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, λόγω της εύκολης μεταφοράς και της ενέργειας που προσφέρει.
Η θρεπτική αξία της granola εξαρτάται αποκλειστικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ανάλογα από τους καρπούς που χρησιμοποιούνται προσφέρει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό πρωινό για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.
Λίγα λόγια για την ιστορία
Τα ονόματα Granula και Granola ήταν σήματα κατατεθέντα στα τέλη του 19ου αιώνα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα τρόφιμα που αποτελούσαν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, αλεσμένα και ψημένα, σε ανταγωνισμό των μούσλι (περίπου 1900), τα οποία δεν ήταν ψημένα ούτε γλυκά.
Το εμπορικό σήμα ανήκει στην Αυστραλιανή Εταιρεία Υγιεινών Τροφίμων Sanitarium Health Food Company και στην Australasian Conference Association Limited στη Νέα Ζηλανδία.
Η Granola εφευρέθηκε στο Dansville της Νέας Υόρκης από τον Dr. James Caleb Jackson το 1863. Το Granola αποτελούνταν από αλεύρι Graham και ήταν παρόμοιο με μια υπερμεγέθη μορφή οσπρίων.
πηγη:paxxi.gr/el.wikipedia.org
Granola διαφήμιση, 1893
Το τρόφιμο και το όνομα αναζωπυρώθηκαν στη δεκαετία του 1960 όταν προστέθηκαν φρούτα και ξηροί καρποί για να το κάνουν ένα φαγητό υγιεινό και φιλικό προς τη φύση, προϊόν που ήταν δημοφιλές με το κίνημα των χίππις που προσανατολιζόταν στην υγιεινή διατροφή και τη φύση εκτός άλλων.
Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη δημοφιλία της granola έπαιξε ο Layton Gentry, ο οποίος το 1964 πούλησε τα δικαιώματα σε συνταγή granola χρησιμοποιώντας βρώμη, την οποία ισχυριζόταν ότι εφηύρε ο ίδιος, στην Sovex Natural Foods για $ 3.000.
Υλικά
(10 – 12 μερίδες)
200 γρ νιφάδες βρώμης
200 γρ ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
(καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια ή ότι άλλα έχεις)
50 γρ ανάμεικτους σπόρους
1 κ. γ. κανέλα
5 κ. σ. ελαιόλαδο
5 κ. σ. μέλι
50 γρ αποξηραμένα βερίκοκα (ή ότι άλλα έχεις)
50 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα (ή ότι άλλα έχεις)
50 γρ σταφίδες
Προαιρετικά σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζω τις νιφάδες βρώμης, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύω καλά.
Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο, προσθέτω τα τεμαχισμένα αποξηραμένα φρούτα.
Αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως.Προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας.
Αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο,εκτός ψυγείου.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζω τις νιφάδες βρώμης, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύω καλά.
Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο, προσθέτω τα τεμαχισμένα αποξηραμένα φρούτα.
Αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως.Προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας.
Αποθηκεύω σε γυάλινο βάζο,εκτός ψυγείου.
Tip:
Αν πάρει υγρασία την ξαναβάζω στο φούρνο για 15 λεπτά
Αν πάρει υγρασία την ξαναβάζω στο φούρνο για 15 λεπτά
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου