Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

«Πανταβρέχει».Το επιβλητικό φαράγγι



Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.



Γύρω του απλώνεται μια άγρια και μοναδική ομορφιά. Μια πλούσια πανίδα που παραμένει ανέπαφη στο χρόνο κάνοντας το φαράγγι του «Πανταβρέχει» έναν από τους πλέον ανέγγιχτους φυσικούς θησαυρούς του τόπου μας.Πρόκληση για τον καλοκαιρινό επισκέπτη να την ανακαλύψει.
Η πεζοπορία στο Κρικελιώτη ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς, πρόκειται για μία διαδρομή 40 περίπου λεπτών περπατώντας πότε μέσα στο ποτάμι πότε πάνω σε βράχους (οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν είναι βρεγμένοι καθώς είναι ιδιαίτερα γλιστεροί).
Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η στάθμη του νερού δύσκολα ξεπερνά το ύψος της μέσης ενός ενήλικα και αυτό συμβαίνει σε μερικά σημεία μόνο κάνοντας την διάσχιση του σχετικά εύκολη ακόμη και για παιδιά (παιδιά κάποια ηλικίας βέβαια και με την συνεχή επίβλεψη ενήλικα).


Στην αρχή της πορείας μας προς στο φαράγγι θα αντικρίσουμε την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, συνεχίζοντας θα την διαδρομή μας στο φαράγγι μπορούμε να θαυμάσουμε κάποιους μικρούς καταρράκτες και πηγές που χύνονται στον ποταμό προμηνύοντας το φαντασμαγορικό θέαμα της βροχής με τα μικρά ουράνια τόξα του σημείου Πάντα Βρέχει. 
Στην βάση των καταρρακτών του Πάντα Βρέχει δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες που βρέχονται με παγωμένα αλλά και συνάμα κρυστάλλινα οι οποίες προσφέρονται για όσους είναι τολμηροί για κολύμπι.
Το φαράγγι προσφέρει πολλές όμορφες εικόνες και το κάνει κατάλληλο για φωτογραφία. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι το canoe kayak και rafting για τους λάτρεις των συγκεκριμένων σπορ βέβαια.

Το Πάντα Βρέχει χιονισμένο

Η επίσκεψη στο Πάντα Βρέχει πραγματοποιείται από τις Αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη καθώς την υπόλοιπη περίοδο ο Κρικελοπόταμος έχει αρκετά νερά και δεν είναι δυνατόν να τον διασχίσει κανείς με τα πόδια.Εάν υπάρχει υποψία βροχής, δεν πλησιάζετε το φαράγγι, διότι μπορεί να γίνει καταλίσθηση βράχων!
Ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι:
Πετσέτα
Μαγιό
Δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια (ένα για να κινήστε μέσα στο ποτάμι και ένα για μετά)
Εάν ακολουθείσετε οργανωμένο γκρουπ, οι εταιρίες που διοργανώνουν την εκδρομή σας παρέχουν στολή neopren.


Πώς θα φτάσετε στο Πάντα Βρέχει
Από το Καρπενήσι περνάτε τη Σύραγγα Τυμφρηστού και από κει (14 χλμ.) ακολουθείτε τη διαδρομή για Κρίκελλο (18 χλμ.), Δομνίστα (26 χλμ.), Σκοπιά, Ροσκά, Πάντα Βρέχει. Η διαδρομή «γράφει» 60 χλμ. όπου μέχρι τη Δομνίστα είναι άσφαλτος και στη συνέχεια χωματόδρομος μέτριας βατότητας.

Το καθηλωτικό βίντεο είναι από τα "Ευρυτανικά ΝΕΑ"


πηγη:info-karpenisi.gr/iefimerida.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου