Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Μικρές Κυκλάδες


Υπάρχουν μερικές κουκίδες ομορφιάς κρυμμένες πίσω από τη Νάξο και με το βλέμμα στραμμένο στην Αμοργό, κάποια νησάκια που αν τα επισκεφτείς δεν θα θες να τα αποχωριστείς: οι λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες. Σε γοητεύει η ηρεμία και η γαλήνη τους, σε συγκινεί η αυθεντικότητά τους και σε κρατάνε εκεί οι διαμαντένιες παραλίες τους. 
Κουφονήσια
Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλουν το όνομά τους σε μια δυσκολία ακοής των κατοίκων, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Tο όνομά τους έχει αποδοθεί στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια. Έτσι λοιπόν προέκυψε το Kουφιονήσια, που μετεξελίχθηκε σε Kουφονήσια.
Αναμφίβολα οι… ντίβες των Μικρών Κυκλάδων γνωστά και ως η “Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων”, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για τέσσερα νησιά, (Το Άνω Κουφονήσι, Το Κάτω, η Κέρος και το Γλαρονήσι) αλλά µόνο το ένα είναι κατοικηµένο, το Πάνω Κουφονήσι ή απλώς Κουφονήσι.


Χώρα

Ήδη την τελευταία δεκαετία μεταμορφώθηκαν σε έναν πρώτης επιλογής καλοκαιρινό προορισμό. Και πώς θα γινόταν αλλιώς, με μια πανέμορφη Χώρα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Κυκλαδίτικης Αρχιτεκτονικής με διάσπαρτα καφέ κι εστιατόρια, ακόμα και μερικές γκαλερί, με τέτοια νερά- ο βυθός στα Kουφονήσια είναι μαγευτικός ιδανικός για τους φίλους των καταδύσεων- και τόσες χρυσαφένιες αμμουδιές;

Παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι

Οι παραλίες του νησιού είναι εξωτικές με μαγευτική παρθένα ομορφιά. κολπίσκους με χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά.Oι πιο πολυσύχναστες παραλίες τους είναι ο Φοίνικας, το Φανό, η Πλατιά Πούντα και η Iταλίδα. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις «πισίνες», μικρούς κόλπους ανάμεσα σε βράχια και το Πορί, την ομορφότερη παραλία του νησιού.
Στην ανατολική ακτογραμμή μπορείτε να κολυμπήσετε στις ακτές Χαροκόπου, Πλατιά Πούντα, Φανός, Ιταλίδα και Πορί.
Οι παραλίες Χαρακόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες του νησιού.
Ο Φανός είναι από τις πιο απόκρημνες και ήσυχες παραλίες του νησιού.
Παραλία Πορί

Το Πορί με απόσταση 4 χλμ. από τη Χώρα θεωρείται από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες αλλά και τις πιο πολυσύχναστες. Μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε μέχρι τις θαλάσσιες σπηλιές πίσω από το Πορί.

Κάτω Κουφονήσι

200 μέτρα από το Πάνω Κουφονήσι βρίσκεται ο παλαιός οικισμός που αν και εγκαταλελειμμένος πλέον, χαρακτηρίζεται από γραφικότητα και απόλυτη ηρεμία. Ένα “απείραχτο” τοπίο. Η φυσική του ομορφιά, οι παρθένες παραλίες και οι θολωτές σπηλιές του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το χρώμα της Καραϊβικής. 
Μπορείτε να το επισκεφτείτε αυθημερόν, με τη λάντζα που μεταφέρει κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αξίζει να φτάσετε στην εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και μετά να γευτείτε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις.

Παραλία Νερό

Το Κάτω Κουφονήσι προσφέρει μια εμπειρία απελευθέρωσης που μόνο εκεί μπορείτε να έχετε. Είναι το μέρος που συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο τα πολυτελή σκάφη που ρίχνουν άγκυρα στις παραλίες του και τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που κατασκηνώνουν στις πλαγιές του.
Θα απολαύσετε κολύμπι στην Παναγιά, το Νερό, τα Πεζούλια και το Δέτη.

Ηρακλειά
Σύμφωνα με ένα μύθο, η δημιουργία των Κυκλάδων και συγκεκριμένα της Ηράκλειας, αποδίδεται στον θεό Ποσειδώνα. Λέγεται ότι ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες τις νύμφες Κυκλάδες για να τις τιμωρήσει επειδή τον είχε εξοργίσει η συμπεριφορά τους.
Αν θέλετε ένα μέρος για ήσυχες διακοπές, για να χαλαρώσετε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να πετάξετε τα ρολόγια σας, η Ηρακλειά ενδείκνυται. Το νησί είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, που αποτελεί το λιμάνι του νησιού, και τη Χώρα, που φέρει το όνομα «Παναγία». 

Χώρα

Οι δύο οικισμοί ενώνονται με ασφαλτόδρομο μήκους 4 χιλιομέτρων.
Ξεγνοιασιά, αποσυμπίεση, ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας. Στο μικρό νησί των Κυκλάδων θα κάνετε διακοπές κυριολεκτικά, θα εκτιμήσετε τα απλά και τα ουσιαστικά, ενώ το πρώτο που θα σκεφτείτε σίγουρα φεύγοντας είναι πότε θα επιστρέψετε.


Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη

Η Ηρακλειά φημίζεται για τις περιπατητικές της διαδρομές με οκτώ αριθμημένα μονοπάτια πεζοπορίας. Τα άγρια τοπία και οι βράχοι που κόβουν την ανάσα αποτελούν καταφύγιο άγριων πουλιών ενώ η απέραντη θέα στις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες είναι όλα όσα γοητεύουν τους λάτρεις του σπορ. 
Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού είναι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, το έβδομο μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα. 
Έχοντας απαραιτήτως τη βοήθεια ενός ξεναγού, θα ζήσετε μια ανεξίτηλη εμπειρία.

Παραλίες
Το νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, επειδή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Φύση (Natura) 2000. Υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα. Το λιμάνι του Αγίου Γεώργιου και το Λιβάδι είναι οι δύο πιο κοντινές λύσεις.Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε στο Τουρκοπήγαδο, μια στενόμακρη παραλία προστατευμένη από τα καλοκαιρινά μελτέμια.

Παραλία Καρβουνόλακκος

Επίσης, η Βορινή Σπηλιά, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ηρακλειάς και είναι κοντά στον Άγιο Γεώργιο, είναι μια αμμώδης παραλία που τη χτυπά αρκετά ο βορινός άνεμος. Είναι ήσυχη και πραγματικά πολύ όμορφη, με πεντακάθαρα νερά, αλλά είναι καλό να την επισκεφθείτε όταν δεν θα έχει βοριάδες. Ο Καρβουνόλακκος και η Αλιμιά διακρίνονται για τη μαγευτική ομορφιά και τα διαυγή νερά τους και δίνουν την ευκαιρία για μια μονοήμερη εκδρομή με σκάφος.

Τι θα γευτείτε
Στην Ηρακλειά θα βρείτε θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε άλλα ντόπια προϊόντα Ηρακλειάς όπως ξυνομυζήθρα, ανθότυρο και φάβα.

Φάβα της Ηρακλειάς με ξυνομυζήθρα

Δοκιμάστε οπωσδήποτε την ντόπια φάβα της Ηρακλειάς, κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και σταφίδες ψημένο σε ξυλόφουρνο, και τα μελετίνια (γλυκά τυροπιτάκια).

Σχοινούσα
Η παράδοση θέλει το όνομά της να το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που αφθονεί σε όλο το νησί. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Πάντως, στο παρελθόν συναντάμε το νησί και με τις ονομασίες Εχινούσα και Πανιδιά.
Είναι ένα πολύ µικρό νησί µε λιγοστούς κατοίκους που περιγράφεται ως “Μικρός Παράδεισος” .
Ο µόνος οικισµός είναι µόλις 2 χλµ. µε τα πόδια πάνω από το µικρό λιµάνι.  θα βολτάρετε στην υπερυψωμένη και πανέμορφη χώρα νοιώθοντας ότι κάποιος σας έστειλε στα 50s και θα ατενίσετε ανέμελα και με κενό νου το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου παίρνοντας χρώμα θάλασσας… και για το σπίτι.

Χώρα

Έχει  πολλούς τρόπους να κερδίσει τους επισκέπτες της και να προσελκύσει πολλούς περισσότερους!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία µάλιστα χρόνια έχει γίνει δηµοφιλής προορισµός επωνύµων από καλλιτέχνες και επιχειρηµατίες µέχρι πολιτικούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνούς φήµης περιοδικό Forbes το ψήφισε ανάµεσα στα έξι µέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στην Ελλάδα!

Τι θα δείτε
Στη Σχοινούσα υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο, το φαράγγι του Χάρακα, στο οποίο οργανώνονται αναρριχητικές εκδρομές. 

Αναρριχητικό πεδίο

Η ευκολία πρόσβασης (10’ λεπτά απ το χωριό), η όμορφη τοποθεσία του φαραγγιού και η ποιότητα των διαδρομών είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν αναρριχητές έλληνες και ξένους που θέλουν να συνδυάσουν καλοκαιρινές διακοπές με το άθλημα της αναρρίχησης.

Επίσης δυο εντυπωσιακές πειρατικές (όπως λέγεται) σπηλιές κοντά στο λιμάνι: η Σπηλιά του Μανιάτη και η Σπηλιά των Ψαράδων.

Αν και μικρή σε μέγεθος, έχει πολλές παραλίες,18 στο σύνολο και στην πλειοψηφία τους πανέμορφες,εύκολα προσβάσιμες, με εντυπωσιακά νερά. Κορυφαία του νησιού η Ψιλή Άμμος, και ακολουθούν το κοσμικό Τσιγκούρι, το ονειρικό Λιβάδι και η δημοφιλής, μεγάλη ακτή του Λιόλιου.

Παραλία Ψιλή Άμμος

Και..... τι θα γευτείτε 
Τέλη Ιουνίου πραγματοποιείται στο νησί η Γιορτή Φάβας, ένα διήμερο εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, τοπικών παραδόσεων αλλά και γλεντιού. 

Γιορτή Φάβας

Δοκιµάστε τα τοπικά φαγητά, αρνί στο φούρνο με ρύζι,μυζηθροπιτάκια, δίπλες (ξεροτήγανα),αμπελοφάσουλα, μελετίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγό και ζάχαρη) γνωρίστε τα παραδοσιακά προϊόντα, κοπανιστή,ξινομυζήθρα,παστέλι σε λεμονόφυλλα,λαδοτύρι και οπωσδήποτε γευτείτε τη φάβα για την οποία το νησί φηµίζεται, έχει κερδίσει άλλωστε και το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονοµίας Νικόλαος Τσελεµεντές το 2012 στη Σίφνο. 
Αξίζει επίσης να βρεθείτε στο πανηγύρι του Δεκαπενταυγούστου που κρατάει 2-3 μέρες. 

Δονούσα
Σύμφωνα με τη μυθολογία η Δονούσα είναι το νησί που έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη για να μη τη βρει ο Θησέας.
Με έκταση νησιού… νάνου η μικρή Δονούσα περπατιέται ολόκληρη σε πέντε περίπου ώρες – αν είστε αρκετά γενναίοι για να αντέξετε τον ήλιο των Κυκλάδων. Στα ελάχιστα χιλιόμετρά της χωρούν τέσσερα χωριουδάκια: 

Σταυρός

Ο Σταυρός, που είναι το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τα ολόλευκα σπιτάκια του και τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η μικρούλα Μεσαριά, η Μερσίνη με τις πηγές και τα τρεχούμενα νερά της και το τόσο ασυνήθιστο για Κυκλάδες πράσινο των δέντρων της, και η λιλιπούτεια, απομονωμένη στην άκρη του νησιού Καλοταρίτισσα με τις όμορφες παραλίες της.
Το νησί διαθέτει ένα πλήρες περιηγητικό δίκτυο 13 χιλιομέτρων άρτια σηματοδοτημένων διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Παραλίες
Η Δονούσα δεν έχει πολλές παραλίες αλλά είναι όλες τους γραφικές με κρυστάλλινα νερά. Οι περισσότερες παραλίες της Δονούσας είναι εύκολα προσβάσιμες με καϊκάκια. Οι κυριότερες παραλίες είναι:
-Σταυρός,από τις πιο πολυσύχναστες αμμώδεις παραλίες στην Δονούσα με εύκολη πρόσβαση και τιρκουάζ νερά.
-Φύκιο,μικρή και ήσυχη παραλία με όμορφα γαλαζοπράσινα νερά και σπηλιές στα βράχια.
Παραλία Λιβάδι

-Κέδρος, παραλία σε έναν μικρό κόλπο με καταγάλανα νερά και ξανθή άμμο.
-Βαθύ Λιμενάρι, μικρή και ήσυχη παραλία με βαθυπράσινα νερά και λευκά βότσαλα.
-Λιβάδι,η ωραιότερη από τις παραλίες στην Δονούσα με τιρκουάζ νερά και υπέροχη λευκή άμμο.
-Καλοταρίτισσα,ένας μεγάλος κόλπος που φιλοξενεί τρεις μικρές παραλίες της Δονούσας, την Μέσα Άμμο, το Βλυχό και το Σαπουνόχωμα.

Γεύσεις.....
-Σούβλη
Κρεμώδες μίγμα από σταρένιο αλεύρι, λάδι, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Παλαιότερα έδιναν την σούβλη στα μωρά λόγω της θρεπτικής της αξίας.
-Τυριά
Στα σπίτια φτιάχνουν μεγάλη ποικιλία κατσικίσιων τυριών. Μυζήθρες, ξινομυζήθρες και κεφαλοτύρια, τα οποία όμως θα δυσκολευτείτε να βρείτε γιατί οι ποσότητες που παρασκευάζονται είναι μικρές και προορίζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.
-Γιαπράκια
Έτσι ονομάζουν τους λαχανοντολμάδες.
-Χορτόπιτες
Αφού τις γεμίσουν με σέσκουλα, μάραθο και κρεμμύδι και τις τηγανίζουν.
-Ζυμαρικά
Στη Δονούσα φτιάχνουν 3 ειδών ζυμαρικά. Τα αρανιστά, τα κλωστά και τα πιταρίδια. Αρανιστά είναι ένα είδος τραχανά. Κλωστά λένε τα σπιτικά ντόπια μακαρόνια. Πιταρίδια είναι μακριές χυλοπίτες που μαγειρεύονται με γάλα.

Πατατάτο

Στο πανηγύρι της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και της Αγίας Σοφίας, στις 17 Σεπτεμβρίου δίνουν αφορμή για ξεφάντωμα και χορό μέχρι το πρωί. Τότε θα δοκιμάσετε και το φημισμένο «πατατάτο» (κατσικάκι με πατάτες, μαγειρεμένο με ντομάτα και μυρωδικά).
-Γλυκά
Τα χαρακτηριστικά γλυκά της Δονούσας είναι το παστέλι, τα ξεροτήγανα και το Σησαμόμελο.Το ντόπιο παστέλι χρησιμοποιείται και σαν γλυκό σε όλες τις επίσημες περιστάσεις. Προσφέρεται σε όλες τις μεγάλες γιορτές, στους γάμους και στα βαφτίσια. Το σερβίρουν πάνω σε φύλλα λεμονιάς , τα οποία του δίνουν μια ξεχωριστή γεύση.
-Κρασί
Το ντόπιο κρασί είναι κόκκινο ημίγλυκο η γλυκό. Ποικιλίες από τις οποίες παρασκευάζετε είναι οι βουδόματο, ροζακί, μανδηλαριά, αθήρι ή φωκιανό. Προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για τις ανάγκες της οικογένειας.
-Ρακί
Στο "ρακεζό", που είναι παραδοσιακό μικρό αποστακτήριο, ακόμα και σήμερα την περίοδο του Οκτωβρίου "ψήνουν" ρακή η οποία σερβίρεται με ξερά σύκα.


πηγη:in2life.gr/travelstyle.gr/golden-greece.gr/.lifo.gr/ferryhopper.com/greecevacationsearch.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου