Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Καλλιεργώ το δικό μου αβοκάντο



Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα αβοκάντο, φυλάξτε το κουκούτσι. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, μπορείτε να μεγαλώσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο στο σπίτι και κάποια στιγμή, να γευτείτε και τους καρπούς του, αν είστε τυχεροί.

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές, χάρη στους εκπληκτικούς καρπούς του με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση. Δεν είναι μόνο γευστικό στις σαλάτες, σε σάντουιτς και στα φαγητά αλλά είναι και πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Εκτός από την κεντρική Αμερική που κατάγεται, το αβοκάντο καλλιεργείται επίσης στην Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και την Ελλάδα. Το αβοκάντο φυτεύεται εδώ και μερικές δεκαετίες στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης και θεωρείται πολύ αποδοτική καλλιέργεια. Σταδιακά, η καλλιέργεια του αβοκάντο προωθείται και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας που μπορεί να ευδοκιμήσει και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό.


Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αβοκάντο με σπόρο, με εμβολιασμό καθώς και με μοσχεύματα.

Με την μέθοδο των μοσχευμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, μέσα στην άνοιξη κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 15 περίπου εκατοστών τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων του. Για την αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, ειναι σημαντικό στην βάση του βλαστού να βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας.

Με την μέθοδο των σπόρων

Αφαιρέστε και καθαρίστε το κουκούτσι
Αφαιρέστε προσεκτικά το κουκούτσι, χωρίς να το κόψετε και μετά καθαρίστε το από τυχόν υπολείμματα φρούτου. Προσέξτε να μην αφαιρέσετε την καφέ φλοίδα του κουκουτσιού που είναι το κάλυμμα των σπόρων.

Εντοπίστε ποιο μέρος του είναι το επάνω και ποιο το κάτω
Ορισμένα αβοκάντο είναι ελαφρώς μακρόστενα, αλλά όλα έχουν μια κάτω πλευρά από όπου οι ρίζες θα αυξηθούν και μια κορυφή από την οποία θα αναπτυχθεί ο βλαστός. Το ελαφρώς πιο μυτερό άκρο είναι η κορυφή.

Τρυπήστε το με οδοντογλυφίδες
Πάρτε τέσσερις οδοντογλυφίδες και βάλτε τις με μια ελαφριά προς τα κάτω κλίση στο κουκούτσι με τέτοιο τρόπο που να απέχουν ομοιόμορφα. Από αυτές θα στέκεται το κουκούτσι μέσα στο νερό, οπότε πρέπει να τις σφηνώσετε σταθερά.

Μισοβυθίζετε το κουκούτσι σε ένα ποτήρι νερό
Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα διαφανές ποτήρι ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά και όταν πρέπει να αλλάζετε το νερό για να αποφύγετε τη μούχλα και τους μύκητες. Είναι καλύτερο να αλλάζετε το νερό κάθε πέντε ημέρες μέχρι μια εβδομάδα περίπου. Τοποθετήστε το ποτήρι σε φωτεινό σημείο.

Περιμένετε να πετάξει ρίζες
Αυτό μπορεί να πάρει από 2-8 εβδομάδες και θα παρατηρήσετε πρώτα το πάνω μέρος του κουκουτσιού ότι θα ξεραθεί και θα «σκάσει». Σιγά-σιγά η ρωγμή αυτή θα προχωρήσει προς το κάτω μέρος του κουκουτσιού και θα εμφανιστούν μικρά ριζίδια που θα μεγαλώνουν συνεχώς. Φροντίστε το κουκούτσι να παραμένει συνεχώς μισοβυθισμένο στο νερό.

Φυτέψτε το σε γλάστρα
Όταν οι ρίζες του έχουν φθάσει τα 18 περίπου εκατοστά, κόψτε και αφήστε 9-10 εκατοστά περίπου για να δυναμώσουν. Όταν ξαναφτάσει τα 18 εκατοστά, μεταφέρετέ το σε μια γλάστρα διαμέτρου 23-25 εκατοστών και βεβαιωθείτε ότι το επάνω μισό μέρος του κουκουτσιού θα είναι εκτός χώματος. Βάλτε τη γλάστρα σε φωτεινό και σχετικά ζεστό σημείο


Ποτίζετε και δείτε το να μεγαλώνει
Το χώμα θα πρέπει να είναι πάντα σταθερά υγρό αλλά όχι πολύ μουσκεμένο. Τα κίτρινα φύλλα είναι ένδειξη ότι ποτίζετε υπερβολικά το φυτό.

Αφαιρείτε τα πάνω φύλλα για να φουντώσει
Όταν ο βλαστός φτάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά, κόψτε τα πάνω φυλλαράκια για να πετάξει και να αναπτυχθεί περισσότερο το φυτό. Αυτό θα το κάνετε κάθε φορά που θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά το φυτό.

Ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο
Τα νεαρά δεντράκια αβοκάντο παρουσιάζουν μεγάλη ευασθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να τα σκεπάζουμε με ειδικό δίχτυ σκίασης για να τα προστατεύσουμε από το έντονο ηλιακό φως. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάψουμε τον κορμό και τα κλαδιά του αβοκάντο με πλαστικό χρώμα και να ψεκάσουμε το φύλλωμα του με ζεόλιθο ή καολίνη που θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς, θα πρέπει να βάλετε μέσα στο σπίτι.


Καρποφορία
Μερικές φορές τα φυτά θα αρχίσουν να καρποφορούν αφού είναι 3 ή 4 ετών, άλλα χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια, ενώ κάποια δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Βοηθά να υπάρχουν αρκετά δέντρα αβοκάντο που μεγαλώνουν μαζί για να επικονιάζονται.


Σε αυτό το βίντεο μπορούμε να δούμε σε timelapse πώς μεγαλώνει το φυτό μας τις πρώτες 43 μέρες.


🥑 Αβοκάντο: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια


Καλλιεργούμε αβοκάντο από κουκούτσι

Συμβουλή
Βέβαια αν ξεκινήσετε να καλλιεργήσετε το δικό σας δεντράκι καλό είναι να συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο από το φυτώριο που προμηθεύεστε τα φυτά σας σχετικά με το χώμα που θα βάλετε κατά την μεταφύτευση και ότι άλλο χρειαστείτε.


πηγη:itrofi.gr/Φωτεινή Πουρνάρα/mistikakipou.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου