Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri)

 




Το κιουνεφέ, αραβικά: كُنافة, kunaːfa, είναι παραδοσιακό αραβικό επιδόρπιο που φτιάχνεται με λεπτή ζύμη που μοιάζει με ζυμαρικό ή αλλιώς με ζύμη λεπτού σιμιγδαλιού, εμποτισμένη σε γλυκό σιρόπι ζάχαρης και συνήθως με στρώσεις τυριού ή με άλλα συστατικά, όπως πηχτή κρέμα ή ξηρούς καρπούς, ανάλογα με την περιοχή. Είναι δημοφιλές στον αραβικό κόσμο την Αίγυπτο και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη. Επιπλέον, υπάρχουν παραλλαγές του γλυκού στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια καθώς και στον Καύκασο.

Στα αραβικά, το κιουνεφέ μπορεί να αναφέρεται στην ίδια τη ζύμη ή στο επιδόρπιο. Στην τουρκική γλώσσα, η ζύμη είναι γνωστή ως τελ κανταΐφ και το επιδόρπιο ως κιουνεφέ. Στα Βαλκάνια, η τεμαχισμένη ζύμη είναι γνωστή και ως κανταΐφ, και στην Ελλάδα ως κανταΐφι και είναι η βάση των διαφόρων πιάτων που τυλίγονται ή επιστρώνονται με τη ζύμη αυτή, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών με καρύδια και γλυκά σιρόπια.

Μια συνταγή που δένει με όμορφο τρόπο το χρυσαφένιο καταΐφι με γέμιση άγλυκου και ανάλατου τυριού περιχυμένου με αρωματικό σιρόπι.

Υλικά
                                                                                                   Μερίδες 10

1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
400 γρ τυρι dil 
ή ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα
300 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο 
για τα ταψάκια και το ράντισμα
½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.
Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό από το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε


Σημειώσεις
Χρησιμοποιούμε ταψάκια μιας χρήσεως
Σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια. Έχει την υφή της φρέσκιας μοτσαρέλας, κόβεται δηλαδή εύκολα σε χοντρές ίνες, μόνο που είναι στεγνό. 
Η γεύση και η μυρωδιά του είναι ήπια και όταν ψήνεται και είναι ζεστό είναι εξαιρετικά μαστιχωτό.
Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για αυτό το τυρί θα μπορέσετε να το βρείτε στην αγορά της Αθήνας.
Το κιουνεφέ έχει επιτυχία και με τα προτεινόμενα τυριά πιο πάνω


πηγη:constantinoupoli.com/el.wikipedia.org











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου