Ο όρος "κέικ" έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τον Βίκινγκ, από την παλαιά νορβηγική λέξη "κακά".
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν κέικ πλακοΰς , που προήλθε από τη λέξη "επίπεδη". Ψήνεται με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Είχαν επίσης μια τούρτα που ονομάζεται "satura", η οποία ήταν ένα επίπεδο βαρύ κέικ.
Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το όνομα για το κέικ έγινε «πλακούντα» που προήλθε από τον ελληνικό όρο. Ένας πλακούντας ψήνεται σε μια βάση ζύμης ή μέσα σε μια θήκη ζαχαροπλαστικής. Οι Έλληνες εφηύραν το φασκόμηλο, τηγανίζοντας το ελαιόλαδο και για τα cheesecakes χρησιμοποιούσαν γάλα κατσίκας. Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό και ψημένο κέικ. Ο λαϊκός ποιητής Ovid αναφέρεται στο πάρτυ γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia.
Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.
Υλικά
250 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
200 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 αυγά
2 βανίλιες
1 κεσεδάκι γιαούρτι (4% λιπαρά)
350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. αλάτι
250 γραμ. τυρί κρέμα με γιαούρτι
4 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για το κέικ γεμιστό με κρέμα τυριού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα, μεγάλη, με τρύπα στη μέση.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Ρίχνουμε τη βανίλια. Εναλλάξ ρίχνουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Κρατάμε 1,5 φλ. από το μείγμα του κέικ και το υπόλοιπο το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μισό φλ. μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη γέμιση σε στρώση στη φόρμα, φροντίζοντας να μην ακουμπάει στα τοιχώματα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο 1 φλ. μείγμα κέικ.
Με μαχαίρι αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα όπως κάνουμε με το δίχρωμο κέικ, χωρίς να ακουμπάμε τη φόρμα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε στη φόρμα για 15΄και έπειτα το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με άχνη.
Για το κέικ γεμιστό με κρέμα τυριού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα, μεγάλη, με τρύπα στη μέση.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα. Ρίχνουμε τη βανίλια. Εναλλάξ ρίχνουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Κρατάμε 1,5 φλ. από το μείγμα του κέικ και το υπόλοιπο το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μισό φλ. μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη γέμιση σε στρώση στη φόρμα, φροντίζοντας να μην ακουμπάει στα τοιχώματα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο 1 φλ. μείγμα κέικ.
Με μαχαίρι αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα όπως κάνουμε με το δίχρωμο κέικ, χωρίς να ακουμπάμε τη φόρμα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε στη φόρμα για 15΄και έπειτα το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με άχνη.
πηγη:argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου