Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Χοιρινά κεφτεδάκια φούρνου με πάπρικα και ξύσμα πορτοκαλιού

  No comments    
categories: 


Ο κεφτές είναι κιμάς ο οποίος έχει μετατραπεί σε μικρή μπάλα. Μερικές φορές αναμειγνύεται με ψίχουλα ψωμιού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αυγά, βούτυρο και μαγειρεύονται με τηγάνισμα, ψήσιμο, βράσιμο στον ατμό και άλλους τρόπους. Μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορα είδη κρέατος.


Τα κεφτεδάκια είναι εξαιρετικό μεζεδάκι για κρασί, μπύρα ή τσίπουρο, αλλά μπορούν να σταθούν μία χαρά και ως κυρίως γεύμα, συνοδεία μίας μερίδας πατάτες τηγανιτές και μια σαλάτα της επιλογής μας! 
Υλικά
Μερίδες: για 8 άτομα

800 γρ. χοιρινός κιμάς 
(600 γρ. από μπούτι και 200 γρ. από σπάλα)
1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή 
(σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μπαχαράδικα) 
ή μείγμα γλυκιάς και καυτερής πάπρικας
2 ξερά κρεμμύδια,τριμμένα
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ούζο
1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
70 ml ελαιόλαδο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μουστάρδα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τις πάπρικες, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό, το ούζο, το ξύσμα, το λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. 
Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά και τον τριμμένο πάγο ή το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.

Πλάθουμε* κεφτέδες στο μέγεθος καρυδιού, βάρους περίπου 25 - 30 γρ. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια. 
Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C, με τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. Ψήνουμε τους κεφτέδες κατευθείαν από το ψυγείο** για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. 
Συνοδεύουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας.

πηγη:gastronomos.gr/Νένα Ισμυρνόγλο
υ/el.wikipedia.org






















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου