Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πως φροντίζουμε το βασιλικό σε γλάστρα


Υπάρχει μπαλκόνι ή αυλή χωρίς βασιλικό; Δεν νομίζω! Ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών, τοποθετούμε μικρές γλάστρες με βασιλικό για μας χαρίζει το πλούσιο άρωμά του. Ο βασιλικός είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της μεσογειακής κουζίνας. Ειδικά οι πλατύφυλλες ποικιλίες βασιλικού, αποτελούν βασικό συστατικό σε σαλάτες, σε σάλτσες και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Φυτεύουμε βασιλικό σε γλάστρα, λοιπόν, για να μπορούμε να κόβουμε φρέσκα τα φύλλα του όποτε τα χρειαστούμε!

Τι συνθήκες θέλει ο βασιλικός για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;

Ο βασιλικός σε γλάστρα, δυστυχώς, δεν είναι παντός καιρού! Χρειάζεται σχετική προσοχή. Καταρχήν, επιλέγουμε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα με το βασιλικό. Αποφεύγουμε την νότια έκθεση που έχει πολύ ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι έντονες μεσημεριανές ακτίνες του ήλιου την καλοκαιρινή περίοδο θα προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα στα φύλλωμα του βασιλικού. Την περίοδο του χειμώνα, θα χρειαστεί να προφυλάξουμε τον βασιλικ ό από τους δυνατούς βοριάδες και την παγωνιά. Αν η θέση που εχουμε το βασιλικό είναι εκτεθειμένη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό ύφασμα αντιανεμικής προστασίας.

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για να φυτέψουμε τον βασιλικό;

Για την καλλιέργεια του βασιλικού στο μπαλκόνι επιλέγουμε στρογγυλή γλάστρα με μέγεθος 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο. Αν επιλέξουμε τον πολυετή (αγιορείτικο) βασιλικό, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αναπτύσσεται γρήγορα και θα χρειαστεί πιο συχνές μεταφυτεύσεις. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για αρωματικά φυτά, για να φυτέψουμε το βασιλικό μας. Προτιμάμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία που να περιέχει περλίτη για καλή αποστράγγιση.


Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται ο βασιλικός σε γλάστρα;

Λίγο προσεκτικά με το νερό! Ο βασιλικός θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα στη γλάστρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε 1-2 μέρες. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να διαπιστώνουμε ότι το χώμα στη γλάστρα του βασιλικού στεγνώνει και μετά να ξαναποτίζουμε. Το υπερβολικό πότισμα του βασιλικού προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και μαυρίσματα στους βλαστούς. Κι όσο για το “φαγητό” του, ο βασιλικός έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, για να του εξασφαλίσουμε πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα.

Τι κλάδεμα χρειάζεται ο βασιλικός σε γλάστρα;

Ο βασιλικός έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κορφολογούμε συχνά τις άκρες των βλαστών του βασιλικού προκειμένου να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του και να δώσουμε τόνωση στην ανάπτυξη του. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να αφαιρούμε άμεσα τα άνθη του βασιλικού μόλις σχηματίζονται, για να του εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Κι ένα μυστικό για τον βασιλικό

Ο αγιορείτικος βασιλικός, ως πολυετής, έχει μεγάλη ανάπτυξη που μορεί να φτάσει 2-3 μέτρα και θα χρειαστεί και υποστύλωση στη γλάστρα με ξύλινα καλαμάκια μπαμπού. Όταν έχει πάρει αρκετό ύψος το φυτό, και ειδικά αν πρόκειται για πήλινη γλάστρα, φροντίζουμε να τη στερεώσουμε σε ένα σταθερό σημείό στον τοίχο, γιατί ένας δυνατός άνεμος μπορεί να τη ρίξει!

Πηγή:mistikakipou.gr
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου