Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Αλμυρά muffins

  No comments    
categories: 


Τα μικρά κεκάκια που ονομάζουμε μάφιν αρέσουν σε όλους, ίσως εξαιτίας της χαριτωμένης εμφάνισής τους, που τα κάνει πιο λαχταριστά, σε σχέση με τις κοινές φέτες ενός κέικ. 
Η ονομασία muffin δεν είναι πρόσφατη. Προέρχεται από ένα είδος ατομικών ψωμιών που περιείχαν μαγιά και ήταν γνωστά στην Αγγλία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Άλλωστε, μάφιν φτιάχνουμε τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γεύσεις. 
Υπάρχουν κάποια μυστικά για να γίνουν αφράτα, το σημαντικότερο από τα οποία αφορά το "δούλεμα" των υλικών. Τα υλικά των μάφιν ανακατεύονται για ελάχιστο χρόνο και πολύ "χονδρικά", έτσι που το μείγμα να μην προκύψει λείο, αλλά απλώς ανακατεμένο. Αν έχουν μείνει γρομπαλάκια αλευριού, ακόμα καλύτερα, ειδικά αν τα μάφιν μας περιέχουν ξερά φρούτα. Το μείγμα μας, λοιπόν, ουσιαστικά "διπλώνεται" με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Υπάρχουν και εκείνοι που αποφεύγουν τις χάρτινες θηκούλες, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν τα κεκάκια να ψηθούν όμορφα στα πλάγια, στην περίπτωση αυτή, όμως, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα κολλήσουν ψεκάζοντας με λιπαρή ουσία τα φορμάκια.


Τα αλμυρά μάφιν είναι μια εναλλακτική συνταγή για τυροπιτάκια που θα την λατρεύσουν όλοι.
Μια βασική συνταγή ουσιαστικά την οποία κανείς μπορεί να προσαρμόσει σύμφωνα με τα δικά του γούστα, προσθέτοντας υλικά της προτίμησής του.

Υλικά
5 αυγά
400 ml γάλα
300 ml ηλιέλαιο
500 γρ φαρίνα
λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι
250 γρ. φέτα ή ανθότυρο
250 γρ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας 
(διαφορετικά μπορείτε να βάλετε πάλι φέτα ή ανθότυρο)
Μυρωδικά της προτίμησής σας

Και εναλλακτικά και ανάλογα με την όρεξή σας: Γαλαπούλα, ζαμπόν, λιαστή ντομάτα, ελιές, πιπεριά και ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Εκτέλεση
Τα τυροπιτάκια μας γίνονται σε ένα μπολ, είτε χτυπώντας τα υλικά με σύρμα στο χέρι.
Ξεκινάμε τη συνταγή μας χτυπώντας τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, το λάδι, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και σιγά σιγά τη φαρίνα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά μας και τα μυρωδικά μας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μικρά φορμάκια για cupcakes και βάζουμε το μείγμα μας (προσοχή δεν γεμίζουμε ως πάνω γιατί το μείγμα θα φουσκώσει).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πηγή: iefimerida.gr
/hathinorama.gr/umami

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου