Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Εκμέκ κανταϊφι νηστίσιμο με άρωμα μαστίχας και καβουρδισμένα αμύγδαλα



Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση.
Για  εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν ένα γλυκάκι με τον απογευματινό τους καφέ αυτή η νηστίσιμη συνταγή για  εκμέκ είναι μια εκδοχή υγιεινή και νόστιμη που μπορεί να την υιοθετήσετε για όλο το χρόνο!

Υλικά
1/2 κιλό ‏κανταΐφι
1 ‏βιτάμ
(κρατάμε 2 κ.σ. για την κρέμα)

Για την κρέμα
7 κούπες ζεστό νερό 
2 κ.σ. βιτάμ
1 κουτί ‏κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
7 κ.σ. ‏γάλα νηστίσιμο 
(αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας, σόγιας κτλπ).
10 κ.σ. ‏ζάχαρη

Για την σαντιγί 
3-4 κ.σ. ‏ζάχαρη άχνη
1 κουτί ‏φυτική κρέμα
1/4 κ.γ. μαστίχα για να αρωματιστεί

400 γρ. αμύγδαλα χωρίς το φλούδι  
καβουρδισμένα και χονδροκομμένα

Για το σιρόπι
5 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση 

Για τα καβουρδισμένα αμύγδαλα
Τα στρώνουμε σε ένα ταψί αφού έχουμε προηγουμένως καλύψει με λαδόκολλα. Προσπαθούμε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο, αλλά να είναι απλωμένα ώστε όλα να πάρουν ρόδινο χρώμα όταν ψηθούν.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσέχουμε να μην τα κάψουμε κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. 
Ελέγχουμε πολύ τακτικά τον φούρνο με τα αμύγδαλα και αν δούμε να σκουραίνουν επικίνδυνα τα βγάζουμε.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα χοντροκόβουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη βάση με κανταΐφι 
Καταρχάς, ξύνετε καλά το κανταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Στη συνέχεια περιχύνετε το κανταΐφι με το λιωμένο βιτάμ και το ψήνετε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Το αφήνετε να κρυώσει και αμέσως μετά το περιχύνετε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζετε με αμύγδαλο.

Για την κρέμα
Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύετε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας, σόγιας κτλπ).
Όταν διαλυθούν προσθέτετε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Στο τέλος, προσθέτετε τις 2 κουταλιές Βιτάμ.
Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και μετά την απλώνετε με μια σπάτουλα πάνω στο ψημένο κανταΐφι.

Για τη φυτική σαντιγί
.
Χτυπάτε την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
και 1/4 κ.γ. μαστίχα για να αρωματιστεί μέχρι να σταθεί.
Μόλις είναι έτοιμη την στρώνετε πάνω στην άλλη κρέμα.

Τελειώστε πασπαλίζοντας με αμύγδαλο


πηγη:lifo.gr/dogma.gr/bostanistas.gr























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου