Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Παγωτό Φυστίκι

 


Ένα από τα ιδιαίτερα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας μας, το φυστίκι από την Αίγινα, ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του κερδίζοντας δίκαια την διεθνή πρωτιά.
Τα φυστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς , ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα. Χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ συμπυκνωμένη τροφή, μεγάλης θρεπτικής αξίας
Αυτός που έδωσε την πρώτη ώθηση στην καλλιέργεια του δέντρου ήταν ο εισαγωγέας της βιομηχανίας σοκολάτας στην Ελλάδα Δ.Παυλίδης, ο οποίος από το 1860 εγκατέστησε φυτεία φιστικιάς στο κτήμα του στο Ψυχικό. Ακολούθησε ο Ορφανίδης, διευθυντής του Δημόσιου Δενδροκομείου στον Βοτανικό, κυρίως από το 1869. 
Στα Ιστορικά Αρχεία της Αίγινας έχει βρεθεί έγγραφο με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 1898, που μνημονεύει συναλλαγή μεταξύ δύο κατοίκων του νησιού σχετικά με 12 οκάδες φιστικιού.
Το πρώτο δενδρύλλιο φυστικιάς λέγεται πως έφερε στην Αίγινα πιθανότατα από τη Συρία ο γιατρός Νίκος Περόγλου το 1896, δημιουργώντας και τον πρώτο παραθαλάσσιο φυστικιώνα έκτασης είκοσι στρεμμάτων. Με τις δικές του επίμονες προσπάθειες στα τέλη της δεκαετίας του 1910 είχαν αρχίσει να φυτεύονται και από άλλους ντόπιους καλλιεργητές μικρές εκτάσεις αντικαθιστώντας τις ελιές και τα κλήματα που καλλιεργούσαν μέχρι τότε, με φυστικιές αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και του κλίματος του νησιού που προσδίδουν στον καρπό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική γεύση και άρωμα.
Το 1947 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Φυστικοπαραγωγών Αιγίνης σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο. Το 1994 το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το 1996 καταγράφηκε ως προϊόν ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση παγωτού με άρωμα Ελλάδας το παγωτό με φιστίκια Αιγίνης θα  το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά
600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
400 ml ζαχαρούχο γάλα
350 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το πασπάλισμα
Χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Αδειάζουμε στο μούλτι 250 γρ. από τα φιστίκια και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά. 
Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Τα υπόλοιπα τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Τοποθετούμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ στην κατάψυξη για το παγωτό.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί.
Αδειάζουμε μέσα στον κάδο και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε τον κάδο, αδειάζουμε μέσα το φιστίκι που θρυμματίσαμε και ανακατεύουμε εκ νέου.
Ρίχνουμε μέσα και το φιστίκι που χοντροκόψαμε και στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγα φιστίκια, και βάζουμε στη κατάψυξη για 4 ώρες.
Σερβίρουμε.


πηγη:giorgostsoulis.com/https://el.wikipedia.org/itrofi.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου