Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Κασερόπιτα Θεσσαλονίκης

  No comments    
categories: 

Η ιστορία του κασεριού είναι μακρόχρονη. Πρόδρομός του θεωρείται το, ιταλικής προέλευσης, Casio Cavallo, που σημαίνει στην κυριολεξία «τυρός έφιππος». 
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το τυρί αυτό διαδόθηκε σε διάφορες χώρες, όπου έγινε γνωστό με διαφορετικά ονόματα. Έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις περίπου παραλλαγές στην προφορά του ονόματος, από χώρα σε χώρα. 
Στην Ελλάδα θεωρείται ότι διαδόθηκε στο διάστημα μεταξύ 1885 και 1890, φτάνοντας αρχικά στη Θεσσαλία, μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας, με την ονομασία «κασκαβάλι». Η ονομασία σταδιακά αντικαταστάθηκε από την ονομασία «Κασέρι».

Το 1994, η ονομασία «Κασέρι» αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και αφορά στο ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, αλλά και στους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα πρόβειου με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), που προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται επίσης αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.

Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές
Το κασέρι τρώγεται σκέτο, ζευγαρώνει με ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο, ως θρυλικό ψωμοτύρι, λιώνει απολαυστικά στο τοστ, μπαίνει στην τυρόπιττα και σε όλες τις πίττες, αποτελεί νόστιμο συστατικό για μια πληθώρα συνταγών και, μαζί με τη φέτα, είναι το πιο διαδεδομένο Ελληνικό τυρί.

Ετοιμάζουμε μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή μέσα σε 15΄.
Μια Κασερόπιτα Θεσσαλονίκης που εντυπωσιάζει με την υπέροχη γεύση της και την απλότητα της παρασκευής της!
Την ψήνουμε, κόβουμε και μια δροσερή ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο και έχουμε ένα χορταστικό και πλούσιο γεύμα.

Υλικά
10 φύλλα κρούστας (450 γρ.)
200 ml φρέσκο γάλα
2 αυγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση
300 ml φρέσκο γάλα
500 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
2 αυγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. 
Ρίχνουμε το κασέρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 
Αποσύρουμε, καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη, με τρόπο ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη δημιουργήσει πέτσα, και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά, να κρυώσει.

Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο. 
Στρώνουμε 5 από τα φύλλα στο ταψί, λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. 
Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).

Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε βαθιά σε κομμάτια. Το μαχαίρι μας θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τη μέση της πίτας. 
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπίπερο για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. 
Περιχύνουμε ομοιόμορφα την πίτα και αφήνουμε 10 λεπτά να απορροφηθεί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει αλλά να ψηθεί και από κάτω. 
Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) 
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή, και σερβίρουμε.


πηγη:gastronomos.gr/Νένα Ισμυρνόγλου/cheeselovers.gr













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου