Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Η Λίμνη Ευβοίας


Λίμνη, η ’’ζωγραφιά’’ της Εύβοιας

Στη Λίμνη Ευβοίας φυσά αιγαιοπελαγίτικος αέρας και η πόλη μοιάζει με νησί. Αναμφίβολα το γραφικότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την Χαλκίδα, που κερδίζει τον επισκέπτη με τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά της σπίτια και το πράσινο, από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού,ν΄αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα.

Η Λίμνη είναι μια πόλη αφιθεατρικά χτισμένη, κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, τόπος που, κατά το Σοφοκλή, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης έχουν αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς τον 16ον αιώνα, πολλοί αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι μετοίκησαν στην περιοχή αυτή.


Η καρδιά της Λίμνης χτυπά στην παραλιακή της ζώνη, εκεί όπου τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι συναντιούνται για ν΄ απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους, έχοντας ως θέα από τη μια τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη την καταπράσινη πλαγιά της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής είναι σημαντική και ευτυχώς γίνεται με σεβασμό στο παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.


Αξίζει να περπατήσετε στα στενά σοκάκια και να δείτε τη νεοκλασική αρχιτεκτονική των περισσοτέρων σπιτιών, καθώς και τα ζωηρά χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα, το μαρμάρινο καμπαναριό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1890, στην είσοδο της Λίμνης. το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου, δημάρχου Αιγαίου κατά το 1833-1880. Στο ισόγειο του μουσείου, θα δείτε ευρήματα από την προϊστορία και ιστορία του τόπου ενώ στον επάνω όφορο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα από το λιμνιώτικο σπίτι.


Στη Λίμνη υπάρχουν δύο παραδοσιακά κτήρια, με σχέδια του Τσίλερ, όπου στεγάζονταν στο παρελθόν η εφορία και η αστυνομία της πόλης. Νεοκλασικό κτήριο είναι και το δημαρχείο της πόλης.

Αυτή που θα σας τραβήξει όμως την προσοχή είναι η παραλιακή ζώνη της Λίμνης, εκεί δηλαδή όπου μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος είτε πρόκειται για τουρίστες είτε για τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού.

Στην παραλία της Λίμνης θα βρείτε πλήθος από ουζερί, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, όλα δίπλα στη θάλασσα και με εξαιρετική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο, αλλά και τις καταπράσινες πλαγιές. Ο παραλιακός δρόμος σφύζει από ζωή και σας δίνει τη δυνατότητα πολλών επιλογών για να χαλαρώσετε ή να διασκεδάσετε με την παρέα σας για όσες μέρες αποφασίσετε να μείνετε στη Λίμνη Ευβοίας. Μία πολύ όμορφη εκδρομή από τη Λίμνη είναι αυτή προς το χωριό Δρυμώνας και συγκεκριμένα στους καταρράκτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Λίμνη Ευβοίας μπορείτε να επισκεφτείτε και τη φημισμένη και ιστορική Βυζαντινή γυναικεία Μονή Γαλατάκη, που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα μ. Χ.

Άλλες πληροφορίες
Η ναυτική δύναμη της Λίμνης βοήθησε πολύ στην επανάσταση του 1821. Ο Αγγελής Γοβιός, πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν Λίμνιος. Ενεργή είναι και η συμμετοχή των κατοίκων της Λίμνης στην αντίσταση κατά των Γερμανών με σημαντική αντιστασιακή ηρωίδα, τη Λέλα Καραγιάννη. Από τη Λίμνη κατάγεται ο ευθυμογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο αρχιμουσικός Ιωάννης Μαργαζιώτης και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής. Στα νεότερα χρόνια, η εξόρυξη λευκόλιθου που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην οικονομική της ανάπτυξη.


Η Λίμνη στην μεγάλη πυρκαγιά της Β.Εύβοιας



πηγη:touristorama.com



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου