Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Καρυδόπιτα σιροπιαστή Θεσσαλονίκης


Η καρυδόπιτα είναι παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, το βασικό υλικό της είναι η καρυδόψιχα δεν περιέχει αλεύρι και την συναντάμε σε πολλές παραλλαγές.
Αυτή την σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρυγανιά, αρωματισμένη με μπαχαρικά και σερβιρισμένη με παγωτό βανίλια θα την αγαπήσουν όλοι!


Υλικά
(για ένα μέτριο ταψί)
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1,5 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. Βιτάμ με Βούτυρο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
6 αυγά
1/2 κ.γ. κανέλα 
λίγο γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο


Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά τα καρύδια χοντροκομμένα, τη φρυγανιά, το Βιτάμ με Βούτυρο λιωμένο σε χαμηλή φωτιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας απαλά. Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ με Βούτυρο, αλευρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε το μείγμα της καρυδόπιτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι και το αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να σταθεί καλύτερα όλο το βράδυ.
Σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό βανίλια!


πηγη:Βασίλης Καλλίδης







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου