Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Μωσαϊκό σοκολάτας με γέμιση καρύδι και μαρέγκες


Ο κορμός και το μωσαϊκό, είναι τα δύο παντελώς ανέμπνευστα ονόματα που χαρακτηρίζουν το ίδιο μαγικό γλυκό.Είναι το γλυκό που εκφράζει το συναίσθημα που μας εγείρει γλυκαίνοντας την καθημερινότητα μας από τα παιδικά μας χρόνια.
Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή.Η προσθήκη των καρυδιών και κομματιών μαρέγκας με την ανεπαίσθητη μαστιχωτή αίσθηση φέρνουν το απλό μωσαϊκό σε άλλο επίπεδο!
Η διαδικασία παρασκευής να είναι περί τη μισή ώρα και μετά αναλαμβάνει η κατάψυξη επί 2-3 ώρες να δέσει τα υλικά στο γνωστό σχήμα κορμού. Στη συνέχεια μπορείτε να διατηρήσετε το μωσαϊκό στο ψυγείο. Εύκολα μοιράζεστε την εμπειρία παρασκευής και με τα παιδιά.
Υλικά
(για 1 κορμό)

225 γρ. μπισκότα Πτι Μπερ 
(εναλλακτικά ανάμεικτα 50% ολικής και 50% κανονικά)
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65% κακάο
150 ml. κρέμα γάλακτος 36%
3 κ.σ. κακάο σκόνη
3 κ.σ. μέλι
175 γρ. βούτυρο αγελαδινό
125 γρ. καρύδια σπασμένα στο χέρι
40 γρ. μαρέγκα (3 έτοιμες μαρέγκες)
40 ml.κονιάκ
Εκτέλεση

Φτιάχνετε τη Γκανάς

Σε ένα μπολ (που μπορεί να μπει στα μικροκύματα), σπάστε μέσα όλα τα κομμάτια της σοκολάτας και προσθέστε την κρέμα. Το βάζετε στα μικροκύματα για 1 λεπτό (ανάλογα και με τα Watt του φούρνου σας βέβαια, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο). Με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό μέχρι η γκανάς να πάρει ενιαίο σοκολατί σκούρο χρώμα.

Αν πάλι δεν έχετε μικροκύματα κάνετε τη γκανάς σε μπεν-μαρί. Δηλαδή βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και πάνω της ένα μπολ που η κάτω του άκρη όμως δεν ακουμπάει στο βραστό νερό, και λιώνετε εκεί τη σοκολάτα και ανακατεύετε με τη κρέμα.

Φτιάχνετε τη βουτυρόπαστα της γέμισης
Σε κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε τις 3 κ.σ. κακάο και αντίστοιχα το μέλι. Ανακατεύετε για 2 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει ενιαίο και αφαιρείτε απ την εστία.

Σπάτε τα μπισκότα με το χέρι πάνω στη βουτυρόπαστα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Δεν μας νοιάζει αν είναι ακανόνιστα μεταξύ τους.
Προσθέτετε το μπράντι και στη συνέχεια όλη τη γκανάς.

Ανακατεύετε και συνεχίζετε προσθέτοντας τα καρύδια που τα σπάτε κι αυτά με το χέρι όπως και τις μαρέγκες στη συνέχεια. Όταν όλα αυτά έχουν προστεθεί και ανακατευτεί έχετε ολοκληρώσει τη γέμιση σας.

Φτιάχνετε τον κορμό
Απλώνετε μια λαδόκολλα στο πάγκο σας και πάνω της ρίχνετε τη γέμιση σε μακρόστενο σχήμα. Την τακτοποιείτε όσο γίνεται, ισιώνοντας την με την μαρίζ να πάρει σχήμα κορμού και αρχίζετε απ τη μια μακρυά πλευρά του χαρτιού να την τυλίγετε όσο σφικτά γίνεται. Αφού την τυλίξετε και σφίξετε ελαφρά τις άκρες, περνάτε όλο το κορμό με μεμβράνη απ’ έξω ώστε στη περαιτέρω πίεση η μεμβράνη να δράσει ως αντίσταση και να βοηθήσει στο να βγει ένα σωστό κυλινδρικό σχήμα. Όταν το έχετε πιέσει όσο μπορείτε, βάζετε τον κορμό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2-3 ώρες, να δέσει.

Κόβετε τον κορμό.
Αφαιρείτε απ την κατάψυξη και αφού βγάλετε τη μεμβράνη, με προσοχή ξεκολλάτε την λαδόκολλα και ακουμπάτε σε επιφάνεια κοπής. Κόβετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι (του ψωμιού είναι ιδανικό), και στη συνέχεια ό,τι περισσέψει το τυλίγετε σε μεμβράνη και πάλι πίσω στο ψυγείο αυτή τη φορά.

Σερβίρισμα
Το μωσαϊκό, και ειδικά το συγκεκριμένο είναι αριστούργημα μόνο του, αλλά πάντα ταιριάζει και με παγωτό ή σαντιγί ή απλά με λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω για να συνοδεύσει. Με τσάι και καφέ ή και ως επιδόρπιο μετά το φαγητό, δεν θα το αρνηθεί κανείς. Ειδικά μετά τη πρώτη μπουκιά που θα νιώσει ένταση σοκολάτας και πολυεπίπεδες τραγανές υφές.

πηγη:caruso.gr




























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου