Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Τραβήξτε την καλύτερη φωτογραφία φαγητού με το κινητό σας


Το food photography είναι η μόδα των τελευταίων ετών.Το να φωτογραφίζουμε το φαγητό μας είναι πολύ δύσκολο. Θέλει πολλή εξάσκηση ώστε κάθε φορά να γίνονται καλύτερες οι φωτογραφίες σας.Είναι πολύ εύκολο ένα λαχταριστό πιάτο να μην βγει καλό στη φωτογραφία, όσο κι αν προσπαθήσουμε για ένα άψογο αποτέλεσμα.Αυτό το άρθρο θα σας δώσει λίγα αλλά βασικά tips με σκοπό να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες από εδώ και στο εξής.

Το φυσικό φως και οι εφαρμογές

Η πρώτη συμβουλή είναι να χρησιμοποιείστε το φυσικό φως ώστε τα χρώματα να έχουν καλύτερη απόδοση. Στη συνέχεια, αν υπάρχουν σκιές ή σημεία που δεν σας ικανοποιούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή που θα σας βοηθήσει με τη φωτεινότητα και τους τόνους, όπως το Photoshop ή το Adobe Lightroom. Και τις δύο θα τις βρείτε δωρεάν για download στα app stores.

Το φόντο

Μη διστάσετε να κινηθείτε λίγο μέχρι να βρείτε το κατάλληλο φόντο για τη φωτογραφία. Αν είστε στην κουζίνα σας και θέλετε να απαθανατίσετε το λαχταριστό πιάτο μπορείτε να «παίξετε» με κάποια props. Ωστόσο, αυτό θέλει προσοχή καθώς η πολλή «πληροφορία» γύρω από το κεντρικό θέμα μπορεί να μην το αναδείξει όσο πρέπει. Καθαρίστε τον πάγκο και αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή.

Γωνία

Συνήθως η πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες βγαίνουν όταν βγάζετε το πιάτο σε κάτοψη. Έτσι, έχετε σίγουρα χώρο να παίξετε με το περιβάλλον. Προσπαθήστε να φαίνεται το πιάτο με το φαγητό, να φαίνεται όμως και το ξύλινο τραπέζι και κάτι ακόμα, όπως για παράδειγμα λίγο από το συνοδευτικό, ή τα μαχαιροπίρουνα ή κάτι άλλο που να υπάρχει στο τραπέζι και να δίνει χρώμα. Άλλη μία γωνία που "παίζει" είναι αυτή των 45 μοιρών. Προσοχή στο τι θα φαίνεται πίσω από το πιάτο σας. 


Εδώ, προσπαθείστε να κερδίζει το ίδιο το φαγητό με τα χρώματά του και τις λεπτομέρειές του και όχι το περιβάλλον του πιάτου. Αν είστε από τους τυχερούς που το κινητό τους διαθέτει διπλή κάμερα (ακόμα πιο τυχεροί, αυτοί με την τριπλή κάμερα...) ώστε να φλουτάρει το background, χρησιμοποιείστε το άφοβα. Αν το περιβάλλον δεν είναι super, μην φοβηθείτε να κρατήσετε το πιάτο με το ένα σας χέρι στον αέρα, μπροστά σε ένα φυτό ή σε ένα εντυπωσιακό σημείο εκεί δίπλα σας. Ναι, μην κάνετε βόλτες στο εστιατόριο με το πιάτο στο χέρι. Θα φαίνεστε λιγάκι περίεργοι. Ένα extra tip για μακαρονάδες, είναι να τσιμπήσετε μερικά μακαρόνια με το πιρούνι σας και στην ουσία, να εστιάσετε στην πηρουνιά με φόντο το πιάτο με την υπόλοιπη μακαρονάδα. Αυτοσχεδιάστε!

Πόσο κοντά;

Γενικά, αρκετά κοντά. Σκεφτείτε πως θέλετε να κάνετε τους άλλους να ζηλέψουν που τρώτε αυτό το φαγητό. Να το λιγουρευτούν. Μην φοβάστε, πλησιάστε! Εσείς δαγκώνετε. Όχι αυτό.

Καδράρισμα

Οι φωτογραφίες φαγητού ανεβαίνουν συνήθως στο instagram. Αν πρόκειται να την ποστάρετε, σκεφτείτε πως το κάδρο σας θα είναι τετράγωνο. Αν είναι για story, θα έχει κάθετο προσανατολισμό. Οπότε φροντίστε τον περισσότερο χώρο, να τον καταλαμβάνει το φαγητό σας.

Εφέ επεξεργασίας

Ο βασικός κανόνας: Μέτρον άριστον! Καλά τα εφέ αλλά μην το παρακάνετε. Ναι, μπορεί να πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, όπως για παράδειγμα να θολώσετε ελαφρώς το background, αλλά... ελαφρώς. Είτε μέσω του κινητού, είτε μέσω κάποιου προγράμματος επεξεργασίας, τονίστε λιγάκι τα χρώματα, ανεβάστε λιγάκι την ευκρίνεια (sharpness), ίσως και τη φωτεινότητα. Όμως, μην το παρακάνετε. Τις περισσότερες φορές, μέχρι και +20% είναι αρκετό για να κάνει τη φωτογραφία σας ξεχωριστή.

Τραβήξτε πολλές λήψεις

Τραβήξτε πάντα περισσότερες φωτογραφίες το φαγητό που φωτογραφίζετε . Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διαλέξετε αυτές που είναι πιο εστιασμένες. Σχεδόν οι μισές φωτογραφίες αποδεικνύονται λίγο θολές, επομένως είναι υπέροχο να έχετε επιλογές.


Ήρθε η ώρα να φάτε πριν κρυώσει το φαγητό.


πηγη:jobsbnb.com/olivemagazine.gr














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου