Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Τεράστιο ρολόι-κούκος στο Βιβλίο Guinness

  No comments    
categories: 

 

Τικ τακ,τικ τακ,τικ τακ. Το εκκρεμές του μνημειώδους ξύλινου ρολογιού κινείται στον αταλάντευτο ρυθμό του χρόνου. Ένα μεγάλο ξύλινο γρανάζι παραδίδεται αργά σε ένα βάρος μολύβδου.Ο δείκτης κινείται αργά πάνω από τον επιλογέα. Όχι πολύ γρήγορα και όχι πολύ αργά. Τότε χτυπάει τρεις η ώρα.
Κλακ και κλακ και κλακ ξαφνικά περισσότερα ξύλινα γρανάζια ξεκινούν τη δουλειά τους και το ρολόι αρχίζει να κινείται. Τα γρανάζια μπλοκάρουν, ανοίγει μια μικρή πόρτα, δύο φυσητήρες φυσούν αέρα στους σωλήνες και μετά ακούγεται η κλήση που όλοι περίμεναν.
Κούκου,κούκου,κούκου,το τεράστιο ρολόι κούκου ζωντανεύει.

Το χωριό Triberg im Schwarzwald βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.038 μ., κυριολεκτικά στην καρδιά του παραμυθένιου Μέλανα Δρυμού και σήμερα αριθμεί λίγο περισσότερους από 5.000 κατοίκους. Μπορεί να μην ανήκει στα πολύ δημοφιλή και τουριστικά χωριά της Γερμανίας, είναι ωστόσο γνωστό κυρίως για τρεις λόγους: τους καταρράκτες του, το γλυκό black forest και φυσικά τα ρολόγια-κούκους!


Τον 17ο αιώνα η ωρολογοποιία έκανε την εμφάνισή της ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των φτωχών αγροτών να αποκτήσουν μια επιπλέον πηγή εισοδήματος. Η εξοικείωσή τους με το ξύλο είχε φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε είχαν γίνει αληθινοί καλλιτέχνες στο είδος της ξυλογλυπτικής. Τα περίτεχνα και διάσημα πλέον ρολόγια-κούκοι γεννήθηκαν, λοιπόν, σε αυτήν ακριβώς την περιοχή και οι μηχανισμοί τους μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα παρέμεναν ξύλινοι.

Σχεδόν κάθε κτήριο του Triberg διαθέτει τον δικό του κούκο και ορισμένες προσόψεις είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν τα αγαπημένα αυτά ρολόγια.


Στην είσοδο του χωριού συναντάμε ένα κτήριο διαμορφωμένο σε... ρολόι-κούκο! Το πελώριο αυτό ρολόι, αφιερωμένο στην εκπληκτική τέχνη της ξυλογλυπτικής και της ωρολογοποιίας που για αιώνες άκμασαν στην περιοχή, αποτελεί ένα αριστούργημα της μηχανικής και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Guinness ως το μεγαλύτερο ρολόι-κούκος στον κόσμο.
Κατασκευάστηκε από τον Josef Dold και την οικογένειά του σε διάστημα μόλις 2 ετών (1977-1979). Εξωτερικά αποτελεί παραδοσιακό δείγμα ξύλινου αγροτόσπιτου της περιοχής και είναι επισκέψιμο στο εσωτερικό του.


Μόνο το μηχανικό μέρος του ρολογιούέχει διαστάσεις 4,5 μ. Χ 4,5 μ. και ζυγίζει 6 τόνους, ενώ ο κούκος, που βγαίνει από το παράθυρο του πρώτου ορόφου σε κάθε «και μισή» και «ακριβώς» είναι φτιαγμένος από ξύλο και το μέγεθος του είναι 4,5 μέτρα και ζυγίζει 150 κιλά.


πηγη:your compass.blogspot.com/travel.gr/agetm.com





















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου