Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ναξιώτικες συνταγές


Η Νάξος έχει εξαιρετικής ποιότητας φρούτα,λαχανικά σε αφθονία, λικέρ,δικά της όσπρια, ποιοτικά κρέατα, φοβερά τυριά και γαλακτοκομικά.
Όλα αυτά τα προϊόντα μας δίνουν καταπληκτικές συνταγές, μια από αυτές είναι ο καλόγερος από τη Νάξο, ένα καλοκαιρινό φαγητό με μελιτζάνες και μοσχαράκι που μοσχοβολά καλοκαίρι στο νησί και ένα αφράτο ραβανί με άρωμα λεμονιού και βανίλιας για τον απογευματινό καφέ!
Αυτό το καλοκαίρι όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας μαγειρεύστε συνταγές που θα συναντήσετε στα νησιά και τα χωριά που επισκεπτήκατε και να τις φέρατε πίσω μαζί σας. Κάθε φορά που θα τις μαγειρεύετε, θα σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο σε εκείνες τις αγαπημένες διακοπές.

Καλόγερος από τη Νάξο


Για τον καλόγηρο Νάξου επιλέγουμε μεγάλες μελιτζάνες που πριν γεμιστούν πρέπει να ψηθούν και να μαλακώσει η σάρκα τους ώστε να μπορούμε να τις γεμίσουμε με το κοκκινιστό κρέας. Μπορούμε να βάλουμε στην γέμιση ναξιώτικα τυριά όπως γραβιέρα και ξινομυζήθρα ή αντίστοιχα τυριά από τις περιοχές που ζείτε.
Υλικά 
(μερίδες 4)
2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες
1 μικρή πιπεριά σε φέτες
4 κ.σ. ξυνομυζήθρα
250 γραμ. γραβιέρα ή 
άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες
Λίγο αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Πρέζα θρούμπι ή ρίγανη

Για το κοκκινιστό κρέας
400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ
400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1/3 φλ κόκκινο κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό μοσχάρι
Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες λίγο μικρότερες από το μέγεθος κάθε μελιτζάνας.
Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Στεγνώνουνε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί.
Ροδίζουμε το μοσχάρι για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε.
Το ροδίζουμε κι από την άλλη πλευρά για 2-3’.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε το κρέας.
Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.
Μέχρι να βράσει το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για γέμισμα.

Για τις μελιτζάνες
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και δημιουργούμε 4 μισά μελιτζάνας.
Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της μελιτζάνας χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.
Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της .
Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει η σάρκα της μελιτζάνας για περίπου 30’

Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.
Στήσιμο καλόγερου στο ταψίΒάζουμε το κοκκινιστό κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη σάλτσα από το κοκκινιστό
Από πάνω βάζουμε 1 κ.σ. ξινομυζήθρα
Ακουμπάμε λεπτή φέτα ντομάτας και καλύπτουμε με χοντρή φέτα γραβιέρα η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει.

Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο με μια φέτα πιπεριάς.
Ψήνουμε τον καλόγερο Νάξου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και γύρω – γύρω, να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.
Σερβίρουμε τον καλόγερο ζεστό με πατάτες Νάξου τηγανητές.

Ραβανί παραδοσιακό Νάξου


Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο,σιροπιαστό,με άρωμα λεμονιού και βανίλιας ραβανί από την Βύβλο της Νάξου.
Η αφράτη υφή του, η λεπτή γεύση του και η απλότητα της συνταγής κλέβουν την παράσταση.
Υλικά
200 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
110 γρ. γαλά
Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι
550 γρ. νερό
440 γρ. ζάχαρη
Λίγο χυμό από λεμόνι
80 γρ. βούτυρο Νάξου
(Αν το θέλετε λιγότερο γλυκό μπορείτε να αφαιρέσετε γραμμάρια από την ζάχαρη. Αντικαθιστούμε το βούτυρο Νάξου με οποιοδήποτε καλό αγελαδινό βούτυρο. )

Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
Ανακατεύουμε να λιώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

Για το Ραβανί
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).
Προσθέτουμε τη βανίλια.
Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα.

Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.

πηγη:argiro.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου