Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Παγωτό "το σκήπτρο του βασιλιά "

  No comments    
categories: 

Ένα παγωτό χωνάκι κοστίζει πάνω-κάτω 2 με 3 ευρώ στην Ευρώπη. Κι όμως, σε ένα παγωτατζίδικο της Νότιας Ιταλίας μπορεί να πληρώσει κανείς μέχρι και… 70 ευρώ!

Το γλύκισμα αυτό λέγεται «το σκήπτρο του βασιλιά»,Scettro Del Re,στα Αγγλικά The King's sceptre.

Στη Νότια Ιταλία,στην πόλη Ruvo di Puglia,υπάρχει η διάσημη gelateria «Mokambo».Το gelato που παράγουν είναι φτιαγμένο σύμφωνα με την αρχική συνταγή του 1840, βραβευμένο από τον βασιλιά Φερδινάνδο Β' των Βουρβόνων.Χρησιμοποιούν μόνο φρέσκο γάλα από τοπικά βοσκοτόπια, εξαιρετικά αυγά ελευθέρας βοσκής και τις καλύτερες πρώτες ύλες που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Η gelateria «Mokambo» παρασκευάζει -όπως υποστηρίζει- το ακριβότερο παγωτό στον κόσμο. Μάλιστα υπάρχει λίστα αναμονής μερικών εβδομάδων για τους ενδιαφερόμενους.

Για όσους αναρωτιούνται, το πολύτιμο παγωτό έχει κρέμα από ιρανικό σαφράν από το Mashhad που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Ιράν.
Είναι το πιο ακριβό και περιζήτητο μπαχαρικό στον κόσμο και είναι κοινώς γνωστό ως o «κόκκινος χρυσός».
Η τιμή του κοστολογείται στα 65 δολάρια ανά γραμμάριο για την υψηλότερη ποιότητα μιας καλλιέργειας, ο κρόκος μπορεί πραγματικά να κοστίσει ακόμη περισσότερο από ό,τι το πολύτιμο μέταλλο. Η αξία του ανεβαίνει διαρκώς λόγω της δύσκολης μεθόδου συγκομιδής του, που απαιτεί περίπου 200.000 λεπτά κόκκινα στίγματα να διαλεχτούν χέρι-χέρι από 70.000 λουλούδια κρόκου με την ονομασία Crocus sativus, δηλαδή Κρόκος ο ήρεμος, για κάθε λίρα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως μετά το Ιράν δεύτερη χώρα σε παραγωγή κρόκου είναι η Ελλάδα με 6 τόνους ετησίως, και ακολουθεί το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και η Ινδία.


Το εν λόγω παγωτό  χρειάζεται τρεις ημέρες να βγει προς πώληση.Όταν ολοκληρώνεται το σκήπτρο είναι ένας συνδυασμός κρέμας, βουτύρου από κελυφωτό φιστίκι, παγωτό σαφράν, κι άλλη κρέμα, ένα φύλλο χρυσού 24 καρατίων και καραμέλα. Μοιάζει με σκήπτρο και η γεύση του είναι βασιλική. Η υφή είναι μαλακή, ανάλαφρη και απαλή, με απαλό άρωμα και μεθυστική γεύση. Αφηγείται την ιστορία της αποφασιστικότητας μιας οικογένειας να κρατήσει το παρελθόν ζωντανό με όποιο κόστος.

Είναι διαθέσιμο κατόπιν κράτησης τουλάχιστον 3 ημέρες νωρίτερα.

πηγη:dikaiologitika.gr/mokambogelateria.com/vice.com/huffingtonpost.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου