Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Τάρτα με σπανάκι, αρωματικά και χαλούμι

  No comments    
categories: 

Η τάρτα είμαι μια πίτα που παραμένει ανοικτή, η ονομασία προέρχεται από τη γαλλική λέξη tarte που σημαίνει τάρτα ή πίτα.
Για την προέλευση της τάρτας υπάρχουν διάφορες θεωρίες.Το ψήσιμο πιτών και ταρτών είναι μεσαιωνική συνήθεια που συνοδεύεται από τεχνογνωσία και έθιμα.

Η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες πρωτοπαρουσιάστηκε το 1550, περίπου 200 χρόνια μετά από τις ζύμες πίτας. Εκείνη τη χρονική περίοδο η τάρτα ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών, ενώ οι πίτες ήταν της κουζίνας των κοινών θνητών. Στις αρχές του μεσαίωνα οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, αργότερα όμως υπερίσχυσαν γαστρονομικά οι γλυκές τάρτες με γέμιση κρέμας και γαρνίρισμα φρούτων.
Μία προγενέστερη τάρτα είναι η ιταλική κροστάτα, που χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα.

Υλικά
1 φύλλο ζύμης για τάρτα ή σφολιάτας
500γρ. σπανάκι φρέσκο, τρυφερό
150γρ. χόρτα αρωματικά (μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθο)
100γρ. χαλούμι
2 αβγά
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε βαθύ τηγάνι μαζί με το βούτυρο, και το σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό του.
Προσθέτετε τα αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να κρυώσει.
Λαδώνετε μια τετράγωνη φόρμα (20x20εκ.) για τάρτες και απλώνετε τη σφολιάτα.
Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο σπανάκι. Απλώνετε το μίγμα στη σφολιάτα. 
Χοντροτρίβετε το χαλούμι και το ρίχνετε πάνω στη γέμιση. 
Πασπαλίζετε την τάρτα με το κουκουνάρι. 
Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου.

Tip:
Το Χαλούμι Κύπρου είναι το κατ’ εξοχήν κυπριακό τυροκομικό προϊόν. Ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Έχει άσπρο χρώμα και σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν λειώνει στην υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το ψήσιμό του.


πηγη:olivemagazine.gr/el.m.wikipedia.org














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου