Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Συνταγές με μούστo


Ο μούστος είναι ο θησαυρός του φθινοπώρου. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη mustum vinum δηλαδή " νέο κρασί". Ο μούστος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, τα χρόνια του Βυζαντίου όμως έγινε απαραίτητος για την παρασκευή γλυκισμάτων.

Επίσης υπάρχει και ο συμπυκνωμένος μούστος, το πετιμέζι,που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.Όπως στη Λήμνο που με το πετιμέζι περιχύνουν  φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά.

Τις δυο συνταγές που θα σας δώσουν τα "Μικρά Μυστικά" τις  φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια.


Μουσταλευριά


Yλικά 
3 φλυτζάνια μούστο (έτοιμο κομμένο)
3 -4 κουταλιά της σούπας κορν φλαο
Ανάλογα με τη γλυκύτητα του μούστου κανονίζουμε εάν θα βάλουμε ζάχαρη και σε τι ποσότητα. 

Εκέλεση

Βράζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η μουσταλευριά. Την μοιράζω σε μικρά μπολ.
Πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα ή σουσάμι και κανέλα. 


                          Μουστοκούλουρα


Υλικά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα μούστο (έτοιμο κομμένο)
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κούπα ζάχαρη 
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι (προαιρετικά)
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

Σ΄ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά να ενωθούν και στο τέλος ρίχνω το αλεύρι.Πλάθω κουλούρια στο σχήμα που μου αρέσει αρκεί στο ταψί μου να έχουν όλα το ίδιο σχήμα και πάχος για να ψηθούν.Τα τοποθετώ στο ταψί αφού πρώτα στρώσω αντικολλητικό  χαρτί.
Ψήνουμε τα κουλουράκια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.  






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου