Ο παστουρμάς (ή παστρουμάς) είναι αλλαντικό που είναι διαδεδομένο σε όλη την κεντρική και δυτική Ασία. Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη pastırma et που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά, πιθανόν εξαιτίας της συνήθειας των τουρκικών φύλων να έχουν μαζί τους παστό κρέας μέσα σε ειδικές τσέπες της σέλας τους, οι οποίες βρισκόταν κάτω ακριβώς από τους μηρούς του ιππέα. Είναι το αντίστοιχο με το "σαλάδο" των ναυτικών.
Καταναλίσκεται ως μεζές (ορεκτικό) που συνηθίζεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Βαλκανική χερσόνησο με ούζο, ή ρακή. Το παστράμι (Pastrami), λέξη από τη γλώσσα γίντις, είναι παστό κρέας που παρασκευάζεται σύμφωνα με τις διατροφικές επιταγές της ιουδαϊκής θρησκείας (cosher). Και αυτή η λέξη κατάγεται απο το τουρκικό pastırma. Ιστορικές αναφορές στον παστουρμά συναντάμε σε δελτίο διατίμησης το 1624 σε περιοχή της Θράκης, και σε ένα αντίστοιχο στην Κωνσταντινούπολη το 1640 σύμφωνα με τον Παύλο Ερευνίδη.
Κύριο συστατικό του παστουρμά είναι το κρέας πλευρών, που μπορεί να είναι από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρο, κατσίκα, ή βούβαλου. Πιο διαλεχτός θεωρείται ο παστουρμάς από κρέας πλευρών καμήλας.
Το κρέας αφυδατώνεται και ψήνεται με χοντρό αλάτι υπό πίεση (συνήθως ανάμεσα σε δύο ξύλα που συσφίγγονται προοδευτικά όλο και πιο σφιχτά καθώς φεύγει το νερό), ενώ στο τελευταίο στάδιο το παστωμένο κρέας καλύπτεται εξωτερικά με ένα στρώμα από τσιμένι (çemen), μια κοκκινωπή αλοιφή που αποτελείται από κύμινο, την τιλίδα, σκόρδο και πάπρικα, και στεγνώνει κρεμασμένο στον αέρα, στον ήλιο, για 12 περίπου ημέρες, ή καπνίζεται για συντόμευση του χρόνου, λαμβάνοντας ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.
Εκτέλεση
Υλικά
(για 36 πιτάκια)
φύλλο κρούστας: 500 γρ. ( 1 πακέτο)
παστουρμά: 300 γρ., κομμένο σε λεπτά φετάκια
μανούρι: 200 γρ., ή ανθότυρο κομματιασμένο
κασέρι: 200 γρ., τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
πάπρικα: λίγη (προαιρετικά)
βούτυρο: 150 γρ., λιωμένο
αυγά: 2 χτυπημένα με 4 κουταλιές της σούπας γάλα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρίχνετε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε με πιρούνι. Κόβετε κάθε φ΄τλλο κρούστας κατά μήκος σε 4 λωρίδες πλάτους 10 εκατ.
Τοποθετείτε δύο λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα στις λωρίδες. Αλείφετε την πάνω λωρίδα με το μείγμα του αυγού με ένα πινέλο. Βάζετε στη μια άκρητης αρκετό τριμμένο κασέρι και μανούρι και μισή φέτα παστουρμά.
Πασπαλίζετε κατόπιν με πάπρικα (προαιρετικά) και αλατοπίπερο. Διπλώνετε με τέτοι τρόπο ώστε να φτιάξετε τριγωνικό πιτάκι και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου και τα υπόλοιπα υλικά. Ετοιμάζετε συνολικά 36 παστουρμαδοπιτάκια και τα περιχύνετε με λίγο βούτυρο. Τα ψήνετε στους 180-200° C, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Πηγή:icookgreek.com/el.wikipedia.org
Τοποθετείτε δύο λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα στις λωρίδες. Αλείφετε την πάνω λωρίδα με το μείγμα του αυγού με ένα πινέλο. Βάζετε στη μια άκρητης αρκετό τριμμένο κασέρι και μανούρι και μισή φέτα παστουρμά.
Πασπαλίζετε κατόπιν με πάπρικα (προαιρετικά) και αλατοπίπερο. Διπλώνετε με τέτοι τρόπο ώστε να φτιάξετε τριγωνικό πιτάκι και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου και τα υπόλοιπα υλικά. Ετοιμάζετε συνολικά 36 παστουρμαδοπιτάκια και τα περιχύνετε με λίγο βούτυρο. Τα ψήνετε στους 180-200° C, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Πηγή:icookgreek.com/el.wikipedia.org
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου