Το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων στην Κοζάνη και στα γύρω χωριά είναι τα «Γιαπράκια». Οι «λαχανοσαρμάδες» ή «λαχανοντολμάδες» όπως αλλιώς ονομάζονται είναι το βασικό πιάτο σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η παράδοση θέλει το φαγητό αυτό να συμβολίζει τα «σπάργανα του νεογέννητου Χριστού». Η ονομασία «Γιαπράκια» προέρχεται από την Τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει «φύλλο», ενώ Τουρκική είναι και η λέξη «Ntolma» που σημαίνει τα «γεμιστά».
Πόλεμος ξεσπάει ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ποια θα κάνει τα πιο πετυχημένα, με τους απανταχού γιαπρακοφάηδες να ορμάνε στις γάστρες και να δοκιμάζουν. Οι νοικοκυρές ξεκινούν 2 μέρες πριν την ετοιμασία φτάνοντας μέχρι και τα 300-400 κομμάτια, απο τα οποία δεν περισσεύει ούτε ένα!!
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο μεγάλο
1 κιλό κιμά χοιρινό + βοδινός
Ζωμός βοδινού ή νερό
3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
50ml ελαιόλαδο
1κ.σ. ζάχαρη
1 κρεμμύδι ξηρό4 κρεμμυδάκια φρέσκα
200γρ. ρύζι για γεμιστά
2κ.σ. ρίγανη & θυμάριΦύλλα Μαϊντανού, άνηθο, δυόσμο
Αλάτι & πιπέρι
Για την κρέμα αυγολέμονο
2 αυγά
2 κ.σ. κορν φλάου
Χυμός 2 λεμονιών μέτριου μεγέθους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι του λάχανου- σε βάθος- ένα κομμάτι και το αφαιρούμε για να ελευθερωθούν και να ξεχωρίσουν τα φύλλα πιο εύκολα.
Βάζουμε σε βραστό νερό (να το καλύπτει, διαφορετικά γυρίζουμε το λάχανο), για 10΄ περίπου, με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια με το λίγο από το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε στο τέλος με τη ζάχαρη.
Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι κατά προτίμηση. Κόβουμε τα φύλλα του λάχανου σε ορθογώνια κομμάτια, βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε φακελωτά.
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας λίγα σκληρά φύλλα. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω, σε σειρές.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ζωμό ή το ζεστό νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα γιαπράκια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.Αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε σε πιατέλα.
Για την κρέμα αυγολέμονο:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού και διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ.
Εν τω μεταξύ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και χτυπάμε τα δεύτερα σε σφικτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε έναν έναν και τους κρόκους ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Για την κρέμα αυγολέμονο:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού και διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ.
Εν τω μεταξύ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και χτυπάμε τα δεύτερα σε σφικτή μαρέγκα.
Ρίχνουμε έναν έναν και τους κρόκους ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε σταδιακά και το ζωμό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το λεμόνι με το κορν φλάουρ.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια σάλτσα πηχτή.
Σερβίρουμε πάνω από τα γιαπράκια με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή:mastercook.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου