Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Λικέρ Πορτοκάλι




Η λέξη liqueur προέρχεται από το λατινικό απαρέμφατο liquifacere ("υγροποιώ"). Ο όρος ηδύποτο (εκ του αρχαιοελληνικού επιθέτου ἡδύς = γλυκός) δηλώνει το οινοπνευματώδες ποτό με γλυκιά γεύση.

Τα λικέρ παρασκευάζονται συνήθως είτε με απόσταξη, είτε με έγχυση, είτε με απλή προσθήκη των αρωματικών υλών σε μείγμα οινοπνεύματος - ζάχαρης - νερού.

Τα λικέρ προέρχονται ιστορικά από τα βότανα, που χρησιμοποιούνταν παλαιόθεν για ιατρικούς σκοπούς, συνήθως ως εκχυλίσματα για την παρασκευή ιαμάτων. Χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκαν κυρίως στην Ιταλία, ενώ συχνά παρασκευάζονταν από μοναχούς, όπως π.χ. το γαλλικό σαρτρέζ (Chartreuse).

Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. 
Τα απολαμβάνουμε με ένα γλυκό.


Υλικά 
(για ένα μπουκάλι)

8 πορτοκάλια
1 λίτρο τσίπουρο
2 ξυλάκια κανέλας
550 γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πλένετε τα πορτοκάλια και αφαιρείτε προσεκτικά τις φλούδες τους προσέχοντας να μην πλησιάσετε το άσπρο τμήμα τους που είναι πικρό.
Σε γυάλινο βάζο ρίχνετε τις φλούδες και το τσίπουρο. Κλείνετε αλλά δεν σφραγίζετε για να μπορεί το μείγμα να αναπνέει και το αφήνετε σε δροσερό μέρος για 5-6 μέρες.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1/2 λίτρο νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τα ξυλάκια κανέλας. Βράζετε μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε την κανέλα.

Σουρώνετε το τσίπουρο και το ανακατεύετε με το σιρόπι. Τοποθετείτε σε γυάλινο μπουκάλι.

Πηγή:icookgreek.com


Related Posts:

  • Παγωτό Κανταΐφι Τι θα λέγατε για ένα παγωτό με χρυσαφένιο, καλοψημένο και σιροπιαστό κανταΐφι που μοσχομυρίζει βούτυρο σε στρώσεις με λαχταριστό παγωτό μ… Read More
  • Σάντουιτς Παγωτό Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό πρ… Read More
  • Λιμοντσέλο αρωματικό Ιδιαίτερα δημοφιλές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και πλέον, παράγεται ευρέως τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία, με ποικιλία εσπεριδοειδών και … Read More
  • Ναξιώτικες συνταγές Η Νάξος έχει εξαιρετικής ποιότητας φρούτα,λαχανικά σε αφθονία, λικέρ,δικά της όσπρια, ποιοτικά κρέατα, φοβερά τυριά και γαλακτοκομικά.Όλα αυτά τα προϊ… Read More
  • Καρδιτσιώτικη πουτίγκα Η Καρδίτσα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα.Αξίζει αν την επισκεφτείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή καρδιτσιώτικη πουτίγκα, την κο… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου