Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Έξι κόλπα για να πετύχετε το ψητό κοτόπουλο

  No comments    
categories: 




Οσα ξέρουν πολύ καλά οι γιαγιάδες μας.

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα από τα πιάτα-σταθμούς στην ελληνική κουζίνα. Μεγάλοι και παιδιά το αποζητούν. Στο οικογενειακό τραπέζι, μεταξύ φίλων ή στο φαγητό της Κυριακής, όλες οι ευκαιρίες είναι καλές για να απολαύσει κάποιος ένα καλοψημένο κοτόπουλο. Η επιλογή του είναι καθοριστική για την επιτυχία.

Μυστικό πρώτο: Το λεμόνι
Βάλετε δυο ροδέλες λεμόνι στην κοιλιά του κοτόπουλου για να μείνει μαλακό. Για να χρυσίσει απέξω πρέπει επίσης να το ραντίσετε με λεμόνι



Μυστικό δεύτερο: Βούτυρο 
Οσο και αν παχαίνει, για μια φορά δεν θα πάθετε τίποτα. Με μια σπάτουλα ή με το χέρι περάστε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια με βούτυρο, θα χρυσίσει και θα γίνει πεντανόστιμο. Αν προστεθεί και λίγο σκόρδο, ολόκληρο κατά προτίμηση θα δώσει και άρωμα



Μυστικό τρίτο: Το ελαιόλαδο
Ναι το βούτυρο, αλλά χρειάζεται και ελαιόλαδο παντού. Με ένα πινέλο κουζίνας βάλτε ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου




Μυστικό τέταρτο: Χοντρό αλάτι
Τρίψτε το κοτόπουλο με χοντρό αλάτι, θα γίνει χρυσό και πολύ νοστιμότερο. Για ακόμη πιο αρωματικό αποτέλεσμα βάλτε λίγο θυμάρι στην κοιλιά




Μυστικό πέμπτο: Οι πατάτες
Επιλέξτε τις πατάτες που ταιριάζουν σε ψητό φαγητό, όπως Νάξου για παράδειγμα. Αποφύγετε τις πατάτες τουρκίας ή αιγύπτου που πωλούνται παντού σε φθηνή τιμή, είναι λευκές, άνοστες και δεν προσφέρουν τίποτα

Μυστικό έκτο: Επιλογή κοτόπουλου
Το βιομηχανικό λευκό κοτόπουλο, σε φθηνή τιμή, δεν προσφέρει κάτι, είναι σαν να μην τρώμε τίποτα ωφέλιμο. Τρώει κυρίως φαρίνες και λιπαρά, ενώ δεν έχει δει το φως της ημέρας και του ήλιου. Αγοράστε κοτόπουλο βιολογικό, ή κόκκορα από τον κρεοπώλη σας, η τιμή του μπορεί να είναι η διπλή αλλά αξίζει σαν τρόφιμο, έχει πολλαπλή διατροφική αξία, είναι πεντανόστιμο και αξίζει ακόμη και να κάψετε τον φούρνο δύο ώρες να το ψήσετε.

Αφού τα κάνετε όλα αυτά, προσθέστε στο ταψί λίγο νερό, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε δύο ώρες.
Κάθε λίγο περάστε τα υγρά με πινέλο κουζίνας ξανά και ξανά πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.
Μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να έχετε ένα χρυσό, ξεροψημένο αποτέλεσμα.

Πηγή:iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου