Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό με κυδώνια (παραδοσιακό Λήμνου)




Παλιά συνταγή των Χριστουγέννων και γενικά όλου του χειμώνα. Τα κυδώνια τα διατηρούσαν μέσα σε ροκανίδια για τη στιγμή που θα έσφαζαν το γουρούνι(γουρτζέλ στην τοπική διάλεκτο).


Υλικά 

(4 μερίδες)

1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο και λίπος
κομμένο σε μερίδες
1/2 ποτήρι βούτυρο/ή λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κουταλιά σάλτσα λιωμένη σε ζεστό νερό
1 φύλλο δάφνης
αλάτι/πιπέρι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
2 ποτήρια ζεστό νερό
1 κιλό κυδώνια

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι στη φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας, το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη σάλτσα,τη δάφνη,το νερό,τη ζάχαρη,το αλατοπίπερο και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά και να μείνει με πηχτή σάλτσα.

Εν τω μεταξύ έχουμε καθαρίσει και κόψει τα κυδώνια σε μεγαλούτσικες φέτες αν τα κυδώνια είναι μικρά τα κόβουμε στα τέσσερα. Όταν καθαρίζουμε τα κυδώνια τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το χυμό ενός λεμονιού. Αυτό,για να μη μαυρίσουν.

Όταν το κρέας έχει βράσει,στραγγίζουμε τα κυδώνια,τα σκουπίζουμε να μην έχουν νερά και τα προσθέτουμε στο κρέας. Τα βράζουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά περίπου.

Σημ. Το φαγητό αυτό γίνετε πιο ελαφρύ εαν δεν βάλουμε τη σάλτσα

Πηγή: Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας  



  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου