Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακά Φοινίκια από τη Λήμνο




Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.


Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». 
Υλικά:
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 ποτηράκι ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1/2 ποτηράκι κονιάκ
1/2 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές σόδα 
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι:
1 ποτήρι μέλι
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.Τη σόδα τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού.
Πλάθουμε τα φοινίκια μακρόστενα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Όταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψυχα,άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Παραλλαγή:Μπορούμε να προσθέσουμε ένα ποτήρι καρυδόψιχα στο μίγμα και να αφαιρέσουμε το ανάλογο σιμιγδάλι.

Σημείωση:Όπου ποτήρι είναι νεροπότηρο και όπου ποτηράκι κρασοπότηρο.

Πηγή: Συνταγές Λημνιακής κουζίνας Ο.Βαγιάκου/newsbeast.gr







Related Posts:

  • Ατομικά κεκάκια μήλου Τα μήλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Αρωματικά μήλα τώρα το φθινόπωρο υπάρχουν σε αφθονία και τα κεκάκια μήλου&n… Read More
  • Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Πολλοί πιστεύουν ότι το κιτρινωπό αυτό φρούτο, περίεργου σχήματος που θυμίζει μήλο και αχλάδι, προϋπήρχε του μήλου και μάλιστα πολλές αναφορές… Read More
  • Βουτυρόκρεμα Η κρέμα αυτή χρησιμοποιείται ως γέμιση σε γλυκά και τούρτες αλλά και ως επικάλυψη ή διακόσμηση. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για βουτυρόκρ… Read More
  • Μαρμελάδα κυδώνι με βανίλια Φαίνεται πως αναφορές του κυδωνιού στην αρχαιότητα δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που τ… Read More
  • Σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα Η ιστορία του συμπυκνωμένου γάλακτοςΕμπνευστής λοιπόν της ιδέας του συμπυκνωμένου γάλακτος, έτσι ώστε να διατηρείται, ήταν ο Gail Borden και η αιτ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου