Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κιμάς γαλοπούλας ρολό



Αναμφισβήτητα αποτελεί τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων! Η γαλοπούλα, μας τιμά με την παρουσία της στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων με τους πολλούς γευστικούς τρόπους μαγειρέματος.Οι έως τώρα έρευνες δείχνουν μια σαφή διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και του λευκού κρέατος σε ότι αφορά την επίδρασή του στο πεπτικό σύστημα.
Η κατανάλωσή της λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής της σε υδατάνθρακες, και σε συνδυασμό πάντα με φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλει στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Η θρεπτική αξία της γαλοπούλας περιλαμβάνει σελήνιο, βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, φώσφορο και ψευδάργυρο, και αν το ζώο έχει ταϊστεί από φυτά τα οποία περιείχαν ω3 λιπαρά οξέα και ήταν και σε καλή υγεία όσο ήτανε ζωντανά, τότε μπορεί να μας παρέχει και ω3 λιπαρά οξέα.


Υλικά

1200 γρ. κιμά γαλοπούλας

2 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. βρώμη1 αβγό
1 ασπράδι

λίγο μπαχάρι τριμμένο
6-8 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

Για την προετοιμασία
2 ξερά κρεμμύδια

1 σκ. σκόρδο3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. ζωμό κότας ή νερό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε 1'-2'. 
Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10' αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει .
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το ρολό καθώς και τα 2/3 από την σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα του ρολού. 
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μίγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ζύμωμα. Περίπου 1/3 φλ.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες στρογγυλές. Τις βάζουμε σε ταψί.
 Περιχύνουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και μετά με τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.
Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά κι ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. 
Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. 
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί. 
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 40'. 
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ξεσκεπάζουμε το ταψί ψήνουμε για 30' επιπλέον να μαλακώσουν πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό.
Αφήνουμε να σταθεί για 5'-10' κι έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Πηγή:argiro.gr/diatrofi.gr








Related Posts:

  • Σπανακοριζότο Στην Ιταλία, το ριζότο,(Ιταλικά: risotto ) τυπικά είναι το πρώτο πιάτο που προσφέρεται χωρίς συνοδευτικά πριν από το κυρίως πιάτο. Είναι από του… Read More
  • Υγράλατος μπακαλιάρος και σκορδαλιά:Tα καλύτερα tips Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται τις δυο Κυριακές μέσα στην Σαρακοστή σύμφωνα με τα έθιμα μας. Η μια είναι του Ευαγγε… Read More
  • Μπακαλιάρος με κουρκούτι video Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κ… Read More
  • Πατάτα τριφτή Μια καταπληκτική συνταγή με πατάτες, η οποία μοιάζει με τηγανίτα πατάτας, απλώς είναι λίγο διαφορετική. Είναι ένα πιάτο που ταιριάζει με όλα τα … Read More
  • Προτάσεις για το καλύτερο κουρκούτι Το κουρκούτι είναι λεπτόρρευστη ζύμη που παρασκευάζεται με νερό, αλεύρι και μαγιά. Χρησιμοποιείται στο στάδιο του παναρίσματος πριν το τηγάν… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου