Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα




Η Κεφαλονίτικη πίτα είναι μια πίτα που αποτελεί από μόνη της ένα κύριο πιάτο. Είναι πολύ νόστιμη και θα ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σε κάθε σας τραπέζι αν την σερβίρετε ως πρώτο πιάτο.
Υλικά
2.800 γρ. κρέας κομμένο κομματάκια 
(Tο κρέας μπορεί να είναι μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. 
H κλασική κεφαλλονίτικη πίτα γίνεται από τράγιο. 
Θέμα γούστου είναι τι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε)
2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
(τον διαλύουμε μέσα στο κρασί)
1 ποτήρι του νερού ρύζι κίτρινο, για πιλάφι
2 κρεμμύδια μέτρια
5-6 σκελίδες σκόρδο
λίγος φρέσκος δυόσμος
λίγη φρέσκια ρίγανη
λίγος φρέσκος μάραθος ή άνηθος
λίγος φρέσκος μαϊντανός
τρία φύλλα για πίτα 
(καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε χειροποίητο 
φύλλο αν δεν μπορείτε να ανοίξετε
χρησιμοποιήστε χωριάτικο φύλλο)

Εκτέλεση

Tα φρέσκα χορταρικά δίνουν μια καταπληκτική γεύση. Aν δεν μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα ξερά, μόνο που αντί για ξερή ρίγανη βάζουμε ξερό βασιλικό.
Tα υλικά είναι για ταψί 40¥35 εκ. 
Tσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο, ψιλοκομμένα, και το κρέας.
Tα σβήνουμε με το κρασί, όπου έχουμε διαλύσει την ντομάτα πελτέ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, νερό και τα χορταρικά.

Bράζουμε το κρέας για 11/2-2 ώρες. Eξαρτάται από το κρέας. Yπολογίζουμε να μείνει λίγο ζουμί.
Pίχνουμε το ρύζι και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο που έχουμε ανοίξει και βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα όλα με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα.
Όταν τα φύλλο ξεκολλάει από τις άκρες του ταψιού, είναι ψημένη η πίτα.
Mόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, τη σκεπάζουμε με πανί για 1 ώρα.
Eίναι ένα καταπληκτικό φαγητό που αρέσει σε όλους. 

Πηγή:livanis.gr/Τασια Δενδρινου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου