Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μους σοκολάτας γάλακτος με ρόδι & καραμέλα


Ήταν ο θεός του Χρυσού Φεγγαριού και των Παγωμένων Ανέμων, ο Κετζακότλ, που δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό και το ψωμί, τους έδωσε μαζί και ένα άλλο δώρο : τη σοκολάτα. Παραδοσιακό ποίημα της φυλής των Μάγια.

Σοκολάτα. Η βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής, λατρεμένη από μικρούς και μεγάλους και παραμένει στο θρόνο της ανεπηρέαστη από περαστικές μόδες. Ένας πειρασμός που δεν μπορείς να αντισταθείς. Η γεύση της πλούσια, γεμάτη ενέργεια, πλημμυρίζει με ευφορία, πληρότητα, θαλπωρή.

Οι Ίνκας λάτρευαν τη σοκολάτα και τη θεωρούσαν τροφή των θεών. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για το λόγο αυτό ονομάζεται και "τροφή των θεών ". Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής ενώ όταν έφτασαν στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους.


Με τον όρο σοκολάτα περιγράφουμε μια σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Το κακαόδεντρο καλλιεργείται για τουλάχιστον τρεις χιλιετίες στο Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική, με την πρώτη τεκμηριωμένη χρήση γύρω στο 1100 π. Χ.
Το όνομα της αγγλικής λέξης για τη σοκολάτα (chocolate) προέρχεται από την λέξη των Μάγια “xocoatl” ή από την αντίστοιχη των Αζτέκων “cacahuatl”, που σημαίνει πικρό νερό. Η ινδική λέξη για τη σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις “choco” =αφρός και “atl” =νερό. (Καλατζάκης Γ. 2007) Μετά την κατάκτηση των λαών της Κεντρικής Αμερικής, η σοκολάτα έγινε γνωστή στην Ευρώπη. Το 1827 μια ολλανδική οικογένεια (van Houten), εφηύρε μια πρέσα που αφαιρεί το βούτυρο απ 'τη σοκολάτα, οδηγώντας στο κακάο.

Το 1847, δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος, πιθανόν στην Ελβετία και έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής σε όλη την υδρόγειο. Σήμερα η σοκολάτα γίνεται μους... και πιστέψτε με αυτή όταν τη δοκιμάσετε δε θα την ξεχάσετε ποτέ!



Υλικά
300γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 
100 γρ. κρέμα γάλακτος 
100 γρ. γάλα 
3 κρόκοι αβγών 
30 γρ ζάχαρη (2 κ.σ.) 
350 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη 
2-3 κ.σ. άχνη ζάχαρη. 

Για την Καραμέλα 
150 γρ. ζάχαρη (1/2 κούπα) 
3 κ.σ. νερό 
1 κ.σ. χυμός λεμονιού 
1 ρόδι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την καραμέλα, όπου βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε χωρίς να ανακατεύουμε.

Όταν αρχίζει το μείγμα να παίρνει χρυσοκίτρινο χρώμα (4-5 λεπτά περίπου), αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε μια ίσια λαμαρίνα αφού έχουμε πρώτα στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Κουνώντας τη λαμαρίνα προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη στρώση καραμέλας. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

Χτυπάμε στο μίξερ τα 300 γρ. κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε την υφή της σαντιγί. * Για να έχουμε μια επιτυχημένη σαντιγί, ακόμα και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, θα πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι αρκετά παγωμένη και αν είναι δυνατόν και ο κάδος του μίξερ να έχει μπει για λίγο στην κατάψυξη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το γάλα, χωρίς να το βράσουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα με το γάλα. Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε την υφή μιας πηκτής σάλτσας.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει μέσα στο μείγμα. Στη συνέχεια βάζουμε λίγη λίγη και τη χτυπημένη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά.

Μοιράζουμε τη μους, που σε αυτή τη φάση είναι ρευστή, στα σφηνάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες. Διακοσμούμε με την καραμέλα, που εν τω μεταξύ έχει κρυώσει και μπορεί να σπάει με τα χέρια σε κομμάτια. Βάζουμε λίγους κόκκους ροδιού και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


Πηγή:mastercook.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου