Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ρύζι γιορτινό με κάστανα


Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας:
Στη χώρα μας η καλλιέργεια του αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά επαρκεί και για εξαγωγή.
Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία.

Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία και σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένιο που είναι αιτία της ασθένειας κοιλιοκάκης και για αυτό χρησιμοποιείται και ως πρώτο δημητριακό των μωρών.
Δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη, ούτε νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, η ποικιλία κόκκινου ρυζιού αν καταναλώνεται συχνά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.


Υλικά 
200 γρ.βούτυρο 
1 κιλό κιμάς χοιρινός 
200γρ.κουκουνάρια 
100 γρ.σταφίδες 
1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνιθο 
1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
500 γρ.ρύζι κίτρινο 
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1 κύβος κότας λιωμένος σε νερό 
200γρ.κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα




Εκτέλεση
Αυτό το ρύζι τα έχει όλα και θα το λατρέψετε!
Έχουμε χαράξει τα κάστανα και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό για 10 λεπτά περίπου και μόλις είναι έτοιμα τα καθαρίζουμε. 
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε να κάψουν 100 γρ από το βούτυρο, προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το μισό ματσάκι από τον άνιθο που έχουμε ψιλοκόψει. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε το ρύζι, το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και τον κύβο λιωμένο σε νερό (1 ποτήρι νερού περίπου). Χαμηλώνουμε την φωτιά. Μόλις πάρει 2 βράσεις προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα που τα έχουμε κόψει σε μικρά τεμάχια. Ανακατεύουμε και παρακολουθούμε το φαγητό να μην μείνει χωρίς ζωμό. Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να βράσει.
Βγάζουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μια φόρμα στρογγυλή από κέικ με τρύπα στην μέση , το πατάμε με ένα κουτάλι να στρώσει καλά. Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα στρογγυλή , στολίζουμε με τον υπόλοιπο άνιθο και σερβίρουμε.
Πηγή:clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου