Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κόλπα μαγειρικής για αρχάριους

  No comments    
categories: 

Κανείς δεν γεννήθηκε με κάποιου είδους κληρονομικό ταλέντο στη μαγειρική. Εντάξει, μια έφεση μπορεί κανείς να την έχει (επειδή ας πούμε έχει ιδιαίτερα οξυμένη την αίσθηση της γεύσης, ή αγαπά πολύ το φαγητό ή τους πειραματισμούς, ή και τα δύο) αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως το ταλέντο καλλιεργείται με πολλές ώρες στην κουζίνα, πολλά καμένα ταψιά και πολλή διάθεση. Διάθεση για πειραματισμούς, για λάθη και για τη γνώση στην οποία τελικά αυτά οδηγούν. 
Για όλους εμάς τους αρχάριους, τα παρακάτω κόλπα μπορούν να αποβούν σωτήρια στα πρώτα μας βήματα στην terra incognita που λέγεται κουζίνα.

Δεν χρειάζεται να ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια
Το ίδιο –ίσως και καλύτερο– αποτέλεσμα θα έχετε αν τα περάσετε απλώς από τον τρίφτη, όπως κάνετε με το τυρί ή το καρότο. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο.

«Άρπαξαν» λίγο στο ψήσιμο τα μπισκότα;
Ο τρίφτης σας τελικά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα νομίζατε. Απλώς τρίψτε λίγο την καμένη επιφάνεια και… θα μείνει μεταξύ μας.

Υπάρχει ο τέλειος τρόπος να τηγανίσετε το μπέικον
Ζεσταίνετε το τηγάνι σας, απλώνετε τα κομμάτια του μπέικον (να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και προσθέτετε ελάχιστο νερό, ίσα-ίσα να καλύπτει το μπέικον.


Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά από υψηλή σε μεσαία. Περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, και χαμηλώνετε ξανά (στο 1-2 του ματιού) για να αφήσετε το μπέικον λίγη ώρα ακόμα, να γίνει τραγανό.

Σας τρομάζει ο φούρνος;
Μπορείτε να ψήσετε ωραιότατα κέικ στον φούρνο μικροκυμάτων, απλώς τοποθετώντας όλα τα υλικά σας σε μία κούπα και βάζοντάς την στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά. Αναλυτικές οδηγίες έχουμε εδώ.

Mug cake
Υλικά
1 μεγάλη κούπα του καφέ 
4 κ.σ. αλεύρι ολικής αλέσεως 
3 κουταλιές ζάχαρη 
1 / 3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 
1 πρέζα αλάτι 
1/4 μπανάνα, πουρέ -πολτοποιημένη στο μούλτι 
2 κ.σ. ηλιέλαιο 
1 κ.σ. απλό γιαούρτι 
1 αυγό χτυπημένο 
2 κουταλιές νερό 
1 εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι 


Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στην κούπα, τα υλικά μας πρέπει να είναι τα δύο τρίτα της κούπας, περίπου. Ρίχνουμε πάνω λίγη ζάχαρη να κάνει κρούστα και βάζουμε την κούπα μας σε φούρνο μικροκυμάτων, στην μεγαλύτερη θερμοκρασία για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να αυξηθεί-φουσκώσει πάνω από το χείλος της κούπας. Βγάζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε σε πιατάκι, γαρνίρουμε με γιαούρτι και καρύδια και απολαμβάνουμε.

Ο ευκολότερος τρόπος να καθαρίσετε το μπλέντερ…
Είναι να το γεμίσετε με νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων, και να πατήσετε το On. Αφήνετε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, και μετά απλώς ξεβγάζετε με άφθονο νερό. Έτοιμο.

Κόψτε τα ντοματίνια για τη σαλάτα σας με μία κίνηση
Αναποδογυρίστε ένα πιάτο, τοποθετήστε τα όλα επάνω του, σκεπάστε τα με ένα δεύτερο πιάτο, και κόψτε τα όλα οριζόντια με ένα μεγάλο μαχαίρι. Αυτό το βίντεο εξηγεί τον τρόπο (μαζί με δύο ακόμα απίθανα κόλπα: πώς ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο του αυγού και πώς κόβουμε εύκολα το μάνγκο).



Δεν ξεπαγώνει το βούτυρο με τίποτα;
Και πάλι, ο τρίφτης θα κάνει το θαύμα του.
Τρίψτε μια μικρή ποσότητα, και ανακατέψτε την απευθείας με τις ζύμες σας, ή με οποιοδήποτε άλλο φαγητό ετοιμάζετε και απαιτεί να περιμένετε το βούτυρο να ξεπαγώσει.

Μην ταλαιπωρήστε να στύβετε λεμόνια και lime
Βάλτε τα για 15 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, και θα στύβονται πανεύκολα –έξτρα μπόνους: θα βγάλουν και περισσότερο χυμό.

Ψήστε τα ψάρια επάνω σε λεμόνια



Θα πάρουν τέλεια γεύση και θα μυρίζουν σαφώς λιγότερο.

Φτιάξτε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα
Το τέλειο, και υγιεινότερο σνακ για να παίρνετε μαζί σας παντού. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόση ώρα χρειάζεται το κάθε φρούτο στον φούρνο (στους 50 βαθμούς Κελσίου περίπου).


Βραστά, στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων;
Τι κάνουμε με τα λαχανικά, αν δεν θέλουμε να τα φάμε ωμά; Αυτό το διάγραμμα εξηγεί τα πάντα.

Τι θα πει medium rare;
Απίστευτο, αλλά δουλεύει: Στο διάγραμμα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πώς θα ξεχωρίσετε το medium rare από το καλοψημένο (well done) κρέατα και όλα τα ενδιάμεσα στάδια.


Πόση ώρα να βράσει το αυγό;

Αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλετε. Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα που θα προκύψει, αναλόγως τα λεπτά που θα το αφήσετε να βράσει.

Και πόσες ώρες μαρινάρουμε;
15 με 30 λεπτά τα ψάρια, μισή έως έξι ώρες το κοτόπουλο, τέσσερις με δώδεκα ώρες το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί. Το έχουμε και σε διάγραμμα, για να το κολλήσετε στην πόρτα του ψυγείου.




Τι κάνουμε αν κάτι μας βγει πολύ καυτερό;Παράπεσε το πιπέρι ή –ακόμα χειρότερα– το τσίλι; Μην ανησυχείτε, σώζεται: Με λίγη ζάχαρη, ή τον χυμό ενός λάιμ, ή μια κουταλιά του γλυκού ξίδι, ή λίγο γιαούρτι ή sour cream, ή χυμό ντομάτας ή (στην ανάγκη και ελλείψει όλων των άλλων) λίγη κέτσαπ.

Πηγή:in2life.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου