Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων καταναλώνεται με κάθε δυνατό τρόπο. Σαν φρούτο από μόνο του ή σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα, σε μορφή χυμού μετά από στύψιμο στον αποχυμωτή. Μιλώντας για μαγειρική, το φτιάχνουμε γλυκό με κάθε τρόπο (από κουταλιού μέχρι κέικ, σορμπέ, κρέμες, πορτοκαλόπιτα, λικέρ, κ.λ.π.), ενώ με το χυμό και με τη φλούδα του, αρωματίζουμε γλυκά και φαγητά.
Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε βινεγκρέτ σαλάτας, ν' αρωματίσετε με το ξύσμα του ή με τον χυμό του, πατάτες με μυρωδικά στο φούρνο, στο λεμονάτο κοτόπουλο ή το χοιρινό της κατσαρόλας. Ταιριάζει με όσπρια, όπως τα ρεβίθια (το συνηθίζουν στην Κρήτη), γιατί σπάει τη μονότονη γεύση τους, ενώ κάνει καλή παρέα και με το ψάρι.
Όπως και να έχει, το πορτοκάλι αποτελεί πραγματικό δώρο της φύσης, για να το γευτούμε όπως ο καθένας μας επιθυμεί και να απολαύσουμε τα πραγματικά μοναδικά συστατικά του.
Υλικά συνταγής
450 γρ. Φύλλο Κρούστας "πολίτικο" της alfa
250 γρ. σπορέλαιο
250. γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αβγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
20 γρ baking powder
250 γρ. σπορέλαιο
250. γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αβγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
20 γρ baking powder
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ταψί ρηχό 40x26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε.
Αφήνουμε για 10' να ξεραθεί.
Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι ή με τα χέρια.
Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά.
Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά.
Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο.
Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην συροπιάζονται καλά.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε.
Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10', να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30' περίπου να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
Όπως όλα τα σιροπιατά γλυκά αφήνουμε τνα κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
Όπως όλα τα σιροπιατά γλυκά αφήνουμε τνα κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Για το σιρόπι
Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4'. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.
Πηγή:argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου