Η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότεροι μάλλον το αγνοούμε και περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση φασολιών και γενικά των οσπρίων.
Είναι χειμερινό φαγητό, όπως πολλοί θα ισχυριστούν, έχοντας κατά νου τη φασολάδα. Οι ποικιλίες τους όμως είναι πολλές, το ίδιο και οι συνταγές με τις οποίες μπορούν να μαγειρευτούν, οπότε τα φασόλια πρέπει απαραιτήτως να κατέχουν σημαντική θέση… στο διατροφολόγιό μας.
Τα θρεπτικά τους οφέλη είναι αναρίθμητα: Βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς,Χαμηλά σε λιπαρά,Πλούσια σε πρωτεΐνες,Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου, το κόστος τους εξαιρετικά χαμηλό και η γεύση τους ασύγκριτη.(clickatlife.gr)
Ζεστή, μυρωδάτη και λαχταριστή φασολάδα κατευθείαν από την κατσαρόλα του διακεκριμένου Έλληνα σεφ Άρη Τσανακλίδη.
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε 3 – 4 κουτ. σούπας λάδι το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, το θυμάρι και μπόλικο νερό να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2 – 3 δάχτυλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Τότε προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ καθώς και αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να χυλώσει η φασολάς.
Σερβίρουμε και σε κάθε πιάτο βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες μπούκοβου. Αν θέλουμε να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας στη σούπα, κάνουμε το εξής: ψιλοκόβουμε λίγα ντοματίνια και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από αυτό το μείγμα.
Συνοδεύουμε με Ρέγκα, διάφορα τουρσάκια, 2 λογιών ελιές και με μια ωραία πολίτικη ή άλλη λαχανοσαλάτα.
Πηγή:gastronomos.gr
Υλικά
(Μερίδες 4)
1/2 κιλό ψιλά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
200 γρ. σελινόριζα (περίπου 1/2 μέτρια σελινόριζα), σε κυβάκια
2 μεσαία καρότα, κομμένα σε κύβους ή σε ροδέλες
2 κλωνάρια φρέσκο ή ξερό θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο)
1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι
λίγο μπούκοβο καυτερό
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε 3 – 4 κουτ. σούπας λάδι το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, το θυμάρι και μπόλικο νερό να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2 – 3 δάχτυλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Τότε προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ καθώς και αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να χυλώσει η φασολάς.
Σερβίρουμε και σε κάθε πιάτο βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες μπούκοβου. Αν θέλουμε να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας στη σούπα, κάνουμε το εξής: ψιλοκόβουμε λίγα ντοματίνια και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από αυτό το μείγμα.
Συνοδεύουμε με Ρέγκα, διάφορα τουρσάκια, 2 λογιών ελιές και με μια ωραία πολίτικη ή άλλη λαχανοσαλάτα.
Πηγή:gastronomos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου