Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Νηστίσιμες τηγανίτες με γεύση μήλου


Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες (Αρχαία ελληνική ονομασία: τηγανίτης ή ταγηνίας,λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον (τηγάνι). Η παλαιότερη αναφορά στον ταγηνία βεβαιώνεται στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα π.Χ. Κρατίνου και Μάγνη. 

Οι τηγανίτες παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα και σερβίρονταν για πρωινό. 
Ένα άλλο είδος τηγανίτας ήταν ο σταιτίτης που προερχόταν από τη λέξη σταίτινος που προέρχεται από τη λέξη σταῖς, ζυμάρι από αλεύρι ποικιλίας σιταριού. 

Ο Αθηναίος αναφέρει στους Δειπνοσοφιστές του ότι ο σταίτινος ολοκληρώνεται με μέλι, σουσάμι και τυρί.
Οι τηγανίτες είναι δημοφιλείς σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τρώγονται περισσότερο σαν γλυκό, παρά σαν γεύμα. Τηγανίζονται σε λάδι και σερβίρονται πασπαλισμένες με κρυσταλλική ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη, μέλι και κανέλα, πετιμέζι, σιρόπι ή μαρμελάδα. Οι τηγανίτες μπορούν να σερβίρονται για πρωινό ή επιδόρπιο, και σε ορισμένα σημεία όπως στην Κέρκυρα και την Πάτρα, σερβίρονται τις ημέρες των εορτών του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Ανδρέα. (el.wikipedia.org)

Υλικά

(15 τηγανίτες)


1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες της χρήσεις

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

1-2 βανίλιες σε σκόνη, 
λίγη κανέλα
1 μήλο περασμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη

μέλι και κανέλα για το πασπάλισμα
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε βαθύ πιάτο ή μπολ, ρίχνοντας πρώτα τα στερεά και μετά το νερό, και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσετε έναν ωραίο, ομοιογενή χυλό χωρίς σβώλους.
  2. Βάζετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το χυλό μέσα(15 κουταλιές).Μόλις πήξουν και ροδίσουν από τη μια μεριά, γυρνάτε τις τηγανίτες κι απ' την άλλη. 
  3. Τις βγάζετε, τις αφήνετε -αν θέλετε- σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν λίγο, τις περιχύνετε με μέλι, πασπαλίζετε με κανέλα και έτοιμες! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου