Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτές τις πεντανόστιμες πίτες της Σάτζιης! Σάτζιη δεν είναι τόπος αλλά σκεύος ψησίματος! Μεταλλικό, σαν θόλος που μπαίνει πάνω στη φωτιά και εκεί πάνω έψηναν τις πίτες. Φυσικά μπορεί να έχουν και άλλη γέμιση αλμυρή ας πούμε με τυριά ή και χορταρικά.Εσείς θα τα ψήσετε σε τηγάνι αντικολλητικό.
Σαν αρχή δοκιμάστε την γλυκιά εκδοχή!
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι χωριάτικο (σκληρό)
¼ κ.γ αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
Για τη γέμιση
ελαιόλαδο
ζάχαρη
κανέλα
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη μας.
Την πλάθουμε σαν μπάλα και τη βάζουμε σε μια λεκάνη πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη μας.
Την πλάθουμε σαν μπάλα και τη βάζουμε σε μια λεκάνη πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Παίρνουμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε έξι μπαλάκια.
Το κάθε ένα το ανοίγουμε λεπτό στρογγυλό φύλλο.
Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Διπλώνουμε τις 4 πλευρές προς τα μέσα έτσι που να πάρει ορθογώνιο σχήμα.
Διπλώνουμε και πάλι το φύλλο και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
Αν θέλουμε με την βοήθεια του πλάστη απλώνουμε λίγο ακόμα το κλειστό πια πιτάκι για να γίνει ακόμα πιο λεπτό.
Τέλος, λαδώνουμε τα πιτάκια ελαφρά και τα ψήνουμε σε τηγάνι αντικολλητικό μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Πηγή:akispetretzikis.com
Το κάθε ένα το ανοίγουμε λεπτό στρογγυλό φύλλο.
Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Διπλώνουμε τις 4 πλευρές προς τα μέσα έτσι που να πάρει ορθογώνιο σχήμα.
Διπλώνουμε και πάλι το φύλλο και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
Αν θέλουμε με την βοήθεια του πλάστη απλώνουμε λίγο ακόμα το κλειστό πια πιτάκι για να γίνει ακόμα πιο λεπτό.
Τέλος, λαδώνουμε τα πιτάκια ελαφρά και τα ψήνουμε σε τηγάνι αντικολλητικό μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Πηγή:akispetretzikis.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου