Η συνταγή είναι απλή και γρήγορη και ταιριάζει τόσο σαν πρώτο πιάτο για στεγνό δεύτερο, ψάρι ή και κρέας, όσο και για συνοδευτικός μεζές στο ούζο. Η τελική μάλιστα απόλαυση εστιάζεται στην αναπόφευκτη παπάρα στη δεμένη σάλτσα, μια και η φέτα δεν έχει διαλυθεί μέσα της αλλά τη νιώθεις πικάντικη και νόστιμη καθώς την κόβεις με το ψωμάκι σου, ειδικά αν είναι ζυμωτό και ξινό… Τι να λέμε τώρα, πάμε στη συνταγή, γιατί μού ξανάνοιξε η όρεξη μόνο που τα γράφω!
Γαρίδες σαγανάκι πικάντικες
Προετοιμασία: 20 λεπτά για το καθάρισμα των γαρίδων και άλλα 20 λεπτά για τα υπόλοιπα υλικά και το μαγείρεμα. Το πιάτο μπορεί να γίνει σε δυο φάσεις: να ετοιμαστεί πρώτα τη σάλτσα μέχρι και το στάδιο που μπαίνει η φέτα και αργότερα να ξαναζεσταθεί και να προστεθούν οι γαρίδες. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να γίνουν όλα μαζί πριν το σερβίρισμα.
Για να γίνει το πιάτο νηστίσιμο αφαιρούμε την φέτα.
Υλικά
(για 6 άτομα πρώτο πιάτο)
18 φρέσκιες μεγάλες γαρίδες (3 ανά άτομο)
400 γραμ. (1 κουτί) ντομάτα ψιλοκομμένη
8 ντοματίνια πομοντόρια κομμένα στη μέση (προεραιτικά)
1 λεπτό πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή και πράσινη) κομμένη σε ροδέλες
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, με τα σπόρια της, (ή ½ κ.γ. μπούκοβο)
1 χούφτα κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά τεράγωνα 2Χ2 εκ.
100 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τις γαρίδες:
Κρατώντας κάθε γαρίδα στο ένα χέρι, κάνετε με μυτερό, κοφτερό μαχαίρι μια σχισμή στο κέλυφος στη πλευρά της κοιλιάς, από την ουρά μέχρι το κεφάλι και βγάζετε εννιαίο το κέλυφος του σώματος (κάτι σαν να γδύνετε τη γαρίδα). Στη συνέχεια, αφαιρείτε το μαύρο νεύρο που βρίσκεται στη κοιλιά και αμέσως μετά τη μαύρη γραμμή που βρίσκεται στη ράχη, με το μαχαίρι και το δάκτυλο (βλ. φωτό).
Ετοιμάζετε το σαγανάκι:
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, την πιπεριά Φλωρίνης και την καυτερή πιπεριά με το λάδι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα και τα πομοντόρια και αφού πάρουν βράση για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το κρασί, αλάτι και πιπέρι και τον μισό κόλιανδρο. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Τότε ρίχνετε τη φέτα και μαγειρεύετε άλλα 4 λεπτά μέχρι να αρχίζει να λιώνει.
Βάζετε τις γαρίδες και τις αφήνετε να ψηθούν κατά μέγιστο 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τις γυρνάτε με λαβίδα και ψήνετε άλλα 2 λεπτά από την άλλη. Προσοχή, όχι παραπάνω γιατί οι γαρίδες θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κλείνετε τη φωτιά.
Σερβίρισμα:
Αφήνετε το σαγανάκι για 1-2 λεπτά να δέσει και το σερβίρετε ζεστό, προσθέτοντας κατά βούληση φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή:pandespani.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου