Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πεϊνιρλί νηστίσιμο λαχταριστό


Η λέξη καθ αυτή είναι Τούρκικης προελεύσεως και μόνη της σημαίνει "με τυρί" οπότε δύσκολο να την συναντήσετε μόνη της στην γείτονα χώρα καθώς από μπροστά μπαίνει και αυτό που είναι με τυρί (ζύμη, ζυμαρικό, πίτα, σάντουιτς κλπ κλπ).
Η κατάληξη - λι χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά όπως....
Kiymali (με κιμά), Ispanakli (με σπανάκι), Pasturmali (με παστουρμά) κοκ.
Σε διάφορες πόλεις της Μικράς Ασίας θα βρείτε το πεϊνιρλί με διαφορετικές μορφές, από λεπτή ζύμη με γέμιση, με φύλλο σαν τυρόπιτα, ακόμα και στην πρώτη βερσιόν που έφτασε στην Ελλάδα, στο κλασικό σχήμα βάρκας. Την δεκαετία του ΄20 μαζί με τους πρόσφυγες ήρθε και η κουζίνα τους μαζί, κι έτσι μόλις εγκαταστάθηκαν άρχισε και η επιρροή της κουζίνας στην μαμά Ελλάδα και τα αδέλφια Έλληνες 

 Απολαυστικό πεϊνιρλί και για την περίοδο της νηστείας.


Υλικά

500 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες χρήσεις
1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά

1-1/2 κ.γ. αλάτι

νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 350 ml)
2 πρέζες ζάχαρη
50 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
350 γρ. φυτικό τυρί νηστίσιμο

λίγα ψητά ντοματίνια

λίγο δυόσμο λίγο άνηθο ή μάραθο

Εκτέλεση
 Σε μικρο μπολ θρυμματίζουμε την φρέσκια μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγο από το νερό και 1 κουταλιά από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10'.
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι και την ενεργοποιημένη μαγιά, καθώς και 2 κουταλιές από τη λιωμένη μαργαρίνη. 

Με κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά. Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή εύπλαστη ζύμη. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45' με 1 ώρα σε δροσερό σημείο (να μην φουσκώσει γρήγορα σε ζεστό σημείο η ζύμη).

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη και δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο. Βοηθάμε με τις παλάμες ώστε να ισιώσει το φύλλο .
Κόβουμε σε κομμάτια τόσα όσα και τα πεϊνιρλί που θέλουμε,
σχηματίζοντας παραλληλόγραμμα φύλλα για μικρά ή μεγάλα πεϊνιρλί.
Αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά. Η ζύμη όταν ξεκουράζεται δουλεύεται πιο σωστά και γίνεται πιο ελαστική και αφράτη.
Αλείφουμε περιμετρικά κάθε φύλλο με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

Κλείνουμε σε σχήμα πεϊνιρλί βοηθώντας με τα χέρια να σχηματιστεί η κλασική γόνδολα. (Στην μια πλευρά διπλώνουμε σε γωνία τις δυο άκρες και φυλακίζουμε την ένωση από κάτω. Το ίδιο κάνουμε στην απέναντι πλευρά. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά σχηματίζοντας τοίχος για να κρατήσει την γέμιση.

Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή πασπαλισμένο με αλεύρι. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους. Γεμίζουμε με τυρί και γαρνίρουμε με ψητή ντομάτα και ότι άλλο θέλουμε.
Αλείφουμε με λίγο νερό τα πεϊνιρλί για να τραγανίσει η ζύμη στο ψήσιμο και να κάνει κόρα.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος (250ºC ) για περίπου 13' μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη. 
Τα απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστά.
Αν θέλουμε ετοιμάζουμε πολλά πεϊνιρλί και τα προψήνουμε για 4 -5´ σε δυνατό φούρνο για κρατήσει το πεϊνιρλί το σχήμα του .
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άμεση χρήση. Κατόπιν γεμίζουμε με την γέμιση που θέλουμε και ψήνουμε για να ροδίσουν.
 

πηγη:argiro.gr/i-diadromi.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου