Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ολόκληρα κουκιά γιαχνί


Το κουκί είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια, και καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγειρέματός του πάμπολλοι. Παρόλα αυτά το κουκί έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο όσπριο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σχετικά με το αν είναι καλό να καταναλώνεται. 

Πιο συγκεκριμένα, στην Αρχαία Ελλάδα το κουκί καλλιεργούταν και μαγειρευόταν με πολλούς τρόπους, την ίδια στιγμή που φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης φαίνεται να ήταν αντίθετοι προς την κατανάλωσή του.

Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται τον μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους. 
Τα κουκιά τα βρίσκουμε σε μεγάλη αφθονία από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου.



Υλικά
(Μερίδες 4)


1 κιλό φρέσκα κουκιά 
(αν είναι μικρά και τρυφερά, τα μαγειρεύουμε ολόκληρα, όπως τα φασολάκια. Αλλιώς, μαγειρεύουμε μόνο τους σπόρους στο εσωτερικό τους, μόνο που θα πρέπει να πάρουμε τη διπλή ποσότητα για να βγει μια μαγεριά)
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, 
λιωμένα ελαφρώς στο μούλτι
1 κουτ. σούπας πελτές
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος 
(χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

 Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις ακρούλες από τα κουκιά και τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους γύρω-γύρω, όπως κάνουμε με τα φρέσκα φασολάκια.

Κάνουμε σε καθένα μία σχισμή στην πλατιά μεριά του λοβού, από τη μία άκρη στην άλλη, προσέχοντας όμως να μη χαράξουμε και τα σπυριά στο εσωτερικό τους.

Αυτό το κάνουμε για να βράσουν καλά τα κουκιά και να γίνουν πολύ τρυφερά και τα σπυριά. Μετά, τα ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά, ώστε να καμφθεί η ελαφρώς πικρή γεύση τους, και τα σουρώνουμε.

Αν βάλουμε μόνο τους σπόρους, τους ζεματίζουμε κι αυτούς. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια για 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκιά, την ντομάτα, τον πελτέ, τον άνηθο, αλατοπίπερο και νερό να καλύψει καλά τα κουκιά.

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν τα κουκιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα κουκιά και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό χωρίς περιττά υγρά.

Προσοχή: κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε, αλλά πότε-πότε σείουμε την κατσαρόλα. Επίσης, αν κατά το μαγείρεμα το φαγητό στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν, όμως, στο τέλος μείνουν παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε προσεκτικά τα στερεά υλικά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν. Στο τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Σερβίρουμε συνοδεία ψωμιού.

πηγη:gastronomos.gr/
diatrofisimera.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου